Свещарската гробница

Свещарската гробница

Свещарската гробница се намира в североизточна България, на 2,5 км югозападно от село Свещари (Разград). Разкрита е през 1982 г. при разкопките на високата Глинина могила край селото. Заедно с другите две изящни по-малки гробници - близнаци, тя образува единен архитектурен комплекс. Времето й на построяване, съвпада с периода на голям политически, икономически и културен разцвет на древнотракийските племена - гетите.

Това е царска гробница, в която вероятно е погребан гетския владетел Друмихед. Богатата украса и съвършена архитектура на гробницата подчертават политическата мощ на владетеля. Изградена е от гладко обработени каменни блокове от мек варовик. Има дължина 7.50 м, ширина при фасадата - 6.50 м, и височина на гробната камера - 4.45 м. Състои се от коридор (дромос) и три квадратни камери - предверие, странично помещение и гробна камера, покрити с полуцилиндричен свод. Много оригинално приложение в украсата на гробната камера са четири дорийски и една коринтска полуколона, долепени до стените, които поддържат архитрав и фриз от метопи и триглифи. В тази архитектурна рамка умело е вместена скулптурна украса от 10 женски фигури с вдигнати ръце като криатиди, изпълнени във висок релеф, високи 1.20м, представени фронтално. В централната камера върху стената над гробните легла е развита в рисунка темата за обожествяването на владетеля. В центъра на композицията богинята поднася златен венец на владетеля, представен като конник. От двете им страни пристъпва процесия от прислужници и оръженосци с различни дарове в ръце. Тази рисунка по композиция и идея е много близка до големия фриз от Казанлъшката гробница.

Свещарската гробница е едно от най-сензационните открития през 1982г. при разкопките на източния некропол. Включена е в списъка на Юнеско за историческите и архитектурни паметници от световно значение.

Вижте коментари за Свещарската гробница UNESCO

Хотели в близост

хотел Орбита
Шумен • Цена на човек: 8.8 - 57.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Грийн Палас
Шумен • Цена на човек: 31.7 - 95 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, Wi-Fi,паркинг-осигурен/безплатен/
хотел Идол
Търговище • Цена на човек: 55 - 85 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, паркинг
къща за гости Авлига
Русе • Цена на човек: 13.8 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, за отопление и климатизация се доплаща по 10лв на стая
виж още хотели

Коментари за Свещарската гробница


Забележителности в близост

затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.