Пещера Орлова чука

Орлова чука е пещера в България с обща дължина на галериите от 13 437 м. , което я прави втората по дължина пещера в България (след Духлата). Намира се в близост до село Пепелина, на 3 км източно от гр. Две могили и на 35 км от град Русе. Разположена е между гънките на отвесно изсечените скали на левия бряг на р. Черни Лом, на 40 м височина от съвременното корито на реката. Температурата в пещерата през цялата година е около +14 °C. До неотдавна скалите в тази местност са били предпочитани за гнездене на орли, от където идва и името на пещерата. Нейният естественият вход е случайно открит през лятото на 1941 г. от овчар на име Стоян Спасов.

Пещерата Орлова чука е образувана в кредни варовици и варовити пясъчници, утаени преди 120 млн. години на дъното на топлото Кредно море. Преди около 2 млн. години, на границата между плиоцена и плейстоцена (Ледников период), нашите земи окончателно станали суша. По това време протича река Дунав с нейните притоци. Нивото на Черно море се понижило. От повдигането на пластовете, реките на Североизточна България били принудени да врежат леглата си в скалите. Тези води разтварят варовиците и разширяват тектонските им пукнатини, като ги превръщат в тунели и зали.

Благоустрояването на пещерата започва през 1959 г., когато по склона на пещерата се изграждат 124 каменни стъпала и се пробива изкуствен тунел за вход.

При археологически разкопки са открити останки от няколко епохи – кости от пещерна мечка, вълк, елен и др., а също и кремъчни остриета от средата на старокаменната епоха (среден палеолит, 200 – 40 хил. г. пр. Хр.). По-късно, през каменно-медната епоха (енеолит, 5– 4 хил. г. пр. Хр.) тук е живял предшественикът на човека – кроманьонецът. От тогава са останали части от красиво украсен глинен съд, каменна брадва и др. Най-горният културен пласт съдържа незначителен брой фрагменти от керамични съдове със сивочерен цвят, което е показател за краткотрайно обитаване и през желязната епоха, по времето на траките.

В галериите на Орлова чука живеят над 15 пещерни вида – някои пещеролюбиви безгръбначни, както и от 8 вида прилепи. Най-големи са колониите на прилепите голям и малък подковонос, както и остроух нощник. Тук се размножава и уникалния за Европа писклив прилеп.

През 1962 г. пещерата Орлова чука е обявена за природна забележителност. След дълго прекъсване, тя е отново отворена за посещения (01 Април – 31 Октомври). Разбира се осигурен е и гид, който да разхожда туристите из великолепно изваяните галерии и да ги запознава с тайните на пещерата.

Какво интересно в района на Пещера Орлова чука?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *