Белоградчишки скали

Белоградчик е малък град в западния Предбалкан, а скалите са основна туристическа атракция в района. Посетители идват от цял ​​свят, за да видят тази спираща дъха гледка и да изследват богатата й културна история.

Геология и формиране

Белоградчишките скали са уникални скални образувания, които обхващат район, дълъг 30 км. и широк 15 км. Този възхитителен природен феномен е съставен от пясъчник и конгломерат, и е оформян в продължение на 200 милиони години от ерозия, атмосферни влияния и тектонична активност. Природните сили и времето са превърнали безформения камък в скулптури с височина от 50 до 200 метра, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.

Обособени са няколко скални групи:
– на изток Фалковската група- включва Момина скала, Пчелен камък, Орлов камък, Боров камък;
– централна група- включва Мислен камък, Конникът, Мадоната, Дервишът, Метохът, Ученичката, Адам и Ева, Велкова глава, Кукувицата и др.;
– в най-западните части се намира Збеговската група – включва Близнаците, Скалната феерия, Магаза и Борич.

Историческо значение

Белоградчишките скали са изиграли важна роля в историята на България. Тези извисяващи се до 200 м скални колони, образуват естествена крепост, чийто отбранителен потенциал е бил експлоатиран от древни времена. Крепостните укрепления са строени и доизградени в три времеви периода: Римски (1-4 век), Средновековен (17-19 век) и Османски (1805-1837).

Посещение на Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са обявени за природна забележителност през 1949 г. Пътуващите до Белоградчик могат да разгледат скалите и научат за тяхната история, като посетят Белоградчишката крепост, която предлага обиколки с екскурзовод и зашеметяваща гледка към околността. Самият град също е очарователно и живописно място, с много ресторанти, кафенета и магазини, на които посетителите могат да се насладят.

Пещерата Магура е друга близка природна забележителност, включваща праисторическо скално изкуство, датиращо от преди повече от 8000 години. Крепостта Баба Вида, разположена в град Видин (на 30 мин. път с кола), е още една забележителност, която трябва да посетите в района, с богата история и невероятна гледка към река Дунав.

Белоградчишките скали са истинско съкровище на България със своята внушителна красота и богато културно наследство. Независимо дали сте любители на природата, историята или просто търсите уникална дестинация за пътуване, Белоградчишките скали определено си заслужава да посетите. С много близки атракции и забележителности за разглеждане, посетителите могат да се възползват максимално от пътуването си до тази очарователна и красива част на България.

Какво интересно в района на Белоградчишки скали?

  • Екопътека Збегове - близо до Белоградчик
  • Астрономическа обсерватория - Белоградчик - близо до Белоградчик
  • Резерват Чупрене - площ 1452 ха - близо до Белоградчик
  • Пещера Магурата - близо до Белоградчик
  • Язовир Рабиша - близо до Белоградчик

Снимки от Белоградчишки скали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *