Чудните мостове

За пореден път оставаме поразени от прелестите, които природата е създала по нашите земи. Без съмнение Чудните мостове или известни още като Скалните мостове, са едно от най-красивите природни творения, които някога сте виждали. Уникалната забележителност се шири в Западни Родопи по течението на река Дълбок дол и свързва двата й живописни бряга. Извисява се на 1450 метра надморска височина, точно под връх Голям Перелик.

Тези скални феномени са се сгушили в полите на особено очарователна местност, която притежава завидно спокойствие и тишина и всички цветове на дъгата. Навсякъде се реят гъсти и вековни иглолистни гори, високи и ниски била, нереални пейзажи и истинска хармония.

През мостовете преминава пешеходен път, който свързва двете селца Орехово и Забърдо и е следван от живописната и тясна пътечка. Често местните жители минават оттук, за да се радват на величествената панорама.

Скалните чудеса са се образували под влиянието на река Дълбок дол, която е създала голяма водна пещера. С течение на времето таванът на пещерата пада, а останалите скални отломки били отнесени от течението на реката. И така под въздействието на природните сили били изваяни в мраморните скали два невероятни и забележителни естествени каменни моста. По-големият от тях има широчина към 15 метра и е дълъг към 100 метра. Има три красиви и съвършени по своята форма арки, най-голямата от които е с височина около 45 метра. Другият пък е дълъг 60 метра, но когато преминавате отгоре му, трябва да сте много внимателни и предпазливи.

Има и трети, който е доста по-малък, но той почти не е проучен, а точно под него се вливат водите на река Дълбок дол и извират три километра по-надолу.

Местността е богата и на интересни и удивителни пещери, но повечето от тях не са пригодени за туристически посещения.

През 1961 година мостовете са провъзгласени за природна забележителност и са част от Стоте национални туристически обекта.

Какво интересно в района на Чудните мостове?

  • Връх Малък Персенк - височина 2074 м. - връх в Родопи
  • Връх Голям Персенк - височина 2091 м. - връх в Родопи
  • Екопътека Костен камък - близо до Чепеларе
  • Екопътека Хвойна - близо до Чепеларе
  • Язовир Цанков камък - обем 111 куб.м. - близо до Девин
  • Екопътека Крепост Беаднос - близо до Девин
  • Термален Аквапарк Персенк - близо до Девин
  • Язовир Въча - обем 226 куб.м. - близо до Кричим
  • Екопътека Могила - близо до Лъки
  • Екопътека Равня - близо до Девин

Снимки от Чудните мостове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *