Велинград

Велинград е прекрасен курортен град, сгушен в обятията на Родопите. Планинското селище отстои на 130 км. югоизточно от София и на 49 км. от Пазарджик. Извисява се на 745 м. надморска височина и се характеризира с благоприятен климат и разкошна природа.

Велинград е най-големият и най-известният балнеоложки курорт в България. Неговата известност не остава чужда и за повечето страни в Централна Европа, които се възхищават на уникалните ни природни дадености и отлични условия за Спа туризъм.

В градчето има всички необходими предпоставки за прекарването на пълноценна почивка – над 43 почивни станции и санаториуми, реномирани Спа хотели и множество къщи за гости.

Мекият климат, наличието на топли минерални извори и великолепната природа са причината тук да идват над 200 хил. души всяка година.

Благодарение на изобилието си на термални извори, Велинград има статут на елитен и престижен балнеоложки курорт. В околността има 80 минерални извора, откъдето блика вода с чудати свойства. Общият дебит на изворите е 170 л. в секунда. Водата дарява със здраве, красота и удоволствие човек, а уникалните процедури и терапии, които се извършват в специализираните центрове във Велинград имат релаксиращ, успокояващ и подмладяващ ефект.

Термалните води на градчето са кристално чисти, без вкус и мирис и с дълбок произход. Те се намират в кварталите на курорта Чепино, Лъжене,Каменица и Драгиново и са добре проучени и изследвани. Температурата им варира между 26 и 80 градуса, с ниска минерализация и са подходящи за лечение и профилактика на различни видове заболявания.

Балнеолечението в планинското селище се извършва чрез пиене на минерална вода, инхалации и бани. Правят се и най-разнообразни по вид Спа процедури в специализираните Спа центрове в града. Тук ще изпитате блаженото удоволствие от една пълноценна почивка и ще се поглезите с уникалните Спа терапии.

Противопоказания за лечение: туберкулозни заболявания от всякакъв вид; лица с психични отклонения; тежки неопластични заболявания; напреднал стадий на хипертонична болест и др.

В центъра на града е разположен и голям минерален плаж, който се състои от два басейна – голям за възрастни и по-малък, предназначен за деца. За туристи плажът работи от май до септември.

Топлите минерални извори (около 14) в кв. Чепино формират най-южната хидротермална зона на Велинград. Водата е слабоминерализирана, подходяща за вътрешно и външно приложение. При пиене оказва благоприятно въздействие при остеопороза от различен произход и при бавно зарастване на костни фрактури. Профилактично влияе срещу кариеси. При използване за външно балнеолечение оказва благоприятно въздействие при множество видове заболявания.

Във кв.Чепино се намира най-големият карстов извор в България, наречен Клептуза. Той е емблематичен за града и е една от най-известните му забележителности. На секунда на повърхността блика по 570 л. ледено студена вода, която дава началото на две живописни езерца.

Обща храктеристика на минералните извори във Велинград

ИзворТемпература МинерализацияПриложениеЛечебен профил
Чепино48⁰ССлабоминерализирана (0,22 g/l, рН 9,4), съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони, метасилициева киселина в колоидално състояние и газ – радон.Питейно, инхалационно и външно балнеолечениеЗаболявания на дихателната система. Заболявания на опорно-двигателния апарат. Неврологични, гинекологични, сърдечно-съдови, кожни, метаболични, стомашно-чревни и чернодробни-жлъчни заболявания.
Лъджене61⁰ССлабоминерализирана (0,37 g/l, рН 9,4), съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони, метасилициева киселина в колоидално състояние.Питейно и външно балнеолечениеПитейно при при бъбречно-урологични заболявания, чернодробно-жлъчни заболявания и стомашно-чревни. Външното при ревматичните, травматично-ортопедичните, неврологичните, гинекологичните, сърдечно-съдовите и кожните заболявания. 
Каменица84⁰ССлабоминерализирана (0,83 g/l, рН 7,9),съдържаща флуорни, хидрокарбонатни, сулфатни и натриеви йони, метасилициева киселина в колоидално състояние и газ – радон.Външно балнеолечение – сярна баня.Ефективна при неврологични заболявания, гинекологични и кожни заболявания
Драгиново96⁰ССлабоминерализирана (0,74 g/l, рН 8,3), съдържаща флуорни, сулфатни, хидрокарбонатни, и натриеви и калиеви йони; газ – сероводород и радон. Богата на метасилициева киселина.Външно балнеолечениеПри ставни , гинекологични, кожни и неврологични заболявания.

Климат във Велинград – средномесечни данни

ВелинградЯнуФевМарАпрМайЮниЮлиАвгСепОктНоеДек
Макс t°C661015202325262218137
Мин t°C-1-1261115171713940
Слънчеви дни7.65.54.73.23.14.78.58.86.58.17.57.4
Валежни дни11.112.816.218.921.519.916.713.91211.910.913.1
Снежни дни7.68.47.61.5000000.63.47.2

Какво интересно в района на Велинград?

  • Исторически музей (Велинград)
  • Плиоценски парк (Дорково)
  • База за интензивно развъждане на дивеч - близо до село Юндола
  • Резерват Мантарица - площ 1069 ха - близо до Цигов чарк
  • Връх Голяма Сюткя - височина 2186 м. - връх в Родопи
  • Язовир Батак - обем 310 куб.м. - близо до Батак
  • Връх Малка Сюткя - височина 2078 м. - връх в Родопи
  • Язовир Чаира - близо до Велинград
  • Екопътека Беглика - близо до Батак

Снимки от Велинград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *