Етнографски архитектурен комплекс Златоград

Етнографски архитектурен комплекс Златоград е обект на културното наследство на България, разположен в град Златоград. Състои се от група традиционни къщи, работилници и обществени сгради, които са реставрирани и запазени в архитектурния стил и бит на Родопския регион през 19 век. Комплексът има за цел да запази и популяризира културното наследство на региона и да предостави на посетителите завладяващо изживяване на местните традиции, обичаи и занаяти.

Мисия на Етнографски комплекс Златоград

Златоград е малък град, разположен в Родопите в Южна България, близо до границата с Гърция. Градът има богата история и културно наследство, което датира от древността. Родопите са известни със своите красиви пейзажи, уникален фолклор и традиционен начин на живот. Свидетелство за това културно наследство е Етнографският архитектурен комплекс в Златоград, който дава възможност на посетителите да надникнат в миналото.

Комплексът се състои от над 30 сгради, включително къщи, работилници и обществени сгради, които са изградени в традиционния за региона архитектурен стил. Сградите са изградени от камък и дърво и имат скатни покриви с червени глинени керемиди. Интериорът на сградите е обзаведен с традиционни мебели, текстил и инструменти, използвани от местните хора в миналото. Посетителите на комплекса могат да разгледат различните сгради и да се запознаят с традиционния начин на живот на хората, живели в района в миналото.

Обекти част от Етнографски комплекс Златоград

Археолого-етнографски музей: Историко-етнографската музейна експозиция в  къща – архитектурен паметник на културата, принадлежала някога на заможен производител на аби и търговец на тютюн.

Музей Делю войвода: експозиция посветена на живота и делото на Делю войвода исторически факти за хайдушкото движение и негови емблематични герои като Индже войвода, Капитан Петко войвода Вълчан войвода

Занаятчиски работилници: гайтанджийска, терзийска, тъкачна, златарска, грънчарска, сарашка, ножарска.

Вунцова воденица: вероятно най впечатляващия атракцион в комлекса, в който се помещават три напълно функциониращи водно задвижвани съоражения с различно приложение- валявица (за пране), тепевица (за производство на традициони облекла) и воденица-караджейка (за мелене на царевица).

Редициа традиоционни заведедения (кафенета и механи), къщи за гости, хотели, антикварни и сувенирни магазини.

Събития провеждание в Етнографски комплекс Златоград

Етнографският архитектурен комплекс в Златоград е не само обект на културното наследство, но и жив музей, представящ местните обичаи и традиции. Комплексът е домакин на различни културни събития през цялата година, като традиционни музикални и танцови фестивали, фолклорни панаири и изложби на занаяти. Тези събития предоставят на посетителите възможност да се докоснат до местната култура по жив и интерактивен начин.

Календар на събития в Етнографски комплекс Златоград за 2023г  

 • 18 Февруари – ТРИФОНИАДА- конкурс за местни производители на вино, дегустации и представяне на винарски изби, народно веселие по повод празника на виното и любовта 14 февруари
 • 25 Февруари – СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ И СТАРА МАРТА – прескачане на огън за здраве; кукерски танц около огъня – обичай за прогонване на злите духове и болести от дома, народно веселие
 • 3-5 Март – Чествания на националния празник с програма от възстановки, пресъздаващи хайдушкото движение и борбите на на българския народ за освобождение. Народно веселие на мегдана с изпълнение на хайдушки песни.
 • 16 Април – Великден
 • 6 Май – Гергьовден и празник на Залтоградското чеверме
 • 24 Май – Ден на Българската просвета и култура – програма в двора на Взаимното училище от 1852 г.
 • 21 – 24 Септември ДЕЛЮВИ ПРАЗНИЦИ. 11:00 ч. на 23.09 ЕАК – Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години”, фолклорна програма 
 • 30 Септември УЛТРАМАРАТОН „K3 ULTRA“
 • 14 Октомври – БАЛКАНСКА СКАРИАДА – Традиционна скара на балканските народи
 • 1 Ноември – Ден на народните будители
 • 21 Ноември – Празник на град Златоград

Освен обществени събития, в комплекса се организират и учеснически посещения и лагери, сватби, кръщенета, тиймбилгинг и други частни мероприятия.

Какво интересно в района на Етнографски архитектурен комплекс Златоград?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *