Къщата-музей на Баба Илийца

къщата-музей на Баба Илийца

Къщата-музей на баба Илийца се намира в село Челопек на няколко километра от град Враца.

Баба Илийца е една смела българска жена, която заема важно място в нашата история. През май 1878 година, когато Ботевата чета влиза в сражение срещу турските потери край връх Околчица (Врачанския Балкан), водачът й е убит, а с него и голяма част от четниците намират смъртта си. Един от останалите живи борци за национално освобождение среща съвсем случайно баба Илийца и тя го спасява от сигурна гибел, рискувайки и своя живот. Според разказите на местните жители тя трябвало да върви заедно с мъжа по тясна и опасна пътека, а след това да прекоси с лодка река Искър.

След време, когато писателят Иван Вазов посещава селцето научава за нейния велик подвиг. Той остава толкова пленен и възхитен от тази история, че решава завинаги да увековечи постъпката на възрастната жена, като написва великолепния разказ „Една българка” и възхвалява достойнството, силата и храбростта на баба Илийца.

Около 105 години след случката се изгражда и къщата-музей посветен на нея. Сградата се построява в непосредствена близост до родния й дом и има много красива и пищна архитектура. Издигната е така, че да има автентичен и прекрасен външен облик. През 2003 година официално отваря врати за посещения. Музеят е разположен в самия център на селцето, по пътя за легендарния връх Околчица.

Всъщност обаче истинското име на Илийца е Пена Цветковска. В къщата е подредена една изключително богата и забележителна експозиция от стари предмети на бита и мебели, красиви килими, типичните народни носии за този край на България и т.н. Голям интерес за туристите представлява родословното дърво на прословутата българка.

Днес музеят е част от Стоте национални туристически обекта и работи всеки ден от 9.00 до 12.00 и от 13.00 до 18.00.

Какво интересно в района на Къщата-музей на Баба Илийца?

Снимки от къщата-музей на Баба Илийца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *