Харамийска пещера

Обичате ли екстремните изживявания и усещането да живеете на ръба? Искате ли да изживеете нещо щуро и неповторимо? Мечтаете ли за емоции, които ще помните винаги и ще ви карат да настръхвате, когато се връщате назад в спомените си.

Ако отговорът на тези въпроси е „да” и, ако сте любители на скалното катерене и обичате да изследвате най-тъмните и дълбоки дебри на българската природа, имаме чудесно предложение за вас. Харамийската пещера е идеалното място, където да осъществите желанията си.

Разположена е в източната страна на живописното Триградско ждрело, на около 1 км. от село Триград и се намира във величествените скали, издигащи се точно срещу пещерата Дяволското гърло в Западни Родопи.

Харамийската пещера е едно много интересно и удивително място, обвито цялото в загадки и мистерии. Общата й дължина е към 510 м. и се състои от две големи дупки, разделени една от друга посредством огромна бездна.

За първи път тази природна забележителност е била изследвана през 1924 година, а през 1977 година тук влизат и добре обучени пещерняци, които също я проучват. По-късно, през 1983 година в нея се провеждат и археологически разкопки ръководени от Хр. Вълчанова, при които са открити следи от човешки живот още от 4 хил.пр.н.е. Част от находките представляват керамични съдове, оръдия на труда и др.

Днес пещерата не е благоустроена за масови разглеждания от туристи и влизането вътре става само чрез катерене. Посещенията тук се осъществяват единствено на групи, които се направляват от специално обучени инструктори–алпинисти. Тъй като главният вход се извисява високо в скалите, всички ентусиасти се обличат с алпийско оборудване и се изкачват по каменния и стръмен терен. После ги очаква пълзене из тесните тунели на пещерата, след което се достига до същинската й част, където е влажно и студено, но въпреки това изключително красиво и забележително.

Това незабравимо удоволствие ще ви коства към 180 лв. като ви се предоставя екипировка и професионална помощ през цялото време на приключението.

Какво интересно в района на Харамийска пещера?

  • Пещера Дяволско гърло - близо до Девин
  • Триградско ждрело - близо до Девин
  • Буйновско ждрело - близо до Девин
  • Ягодинска пещера - близо до Девин
  • Резерват Казаните - площ 155 ха - близо до Девин
  • Връх Голям Мечи връх - височина 2618 м. - връх в Рила
  • Язовир Тешел - близо до Доспат
  • Екопътека Дяволския мост - Борино - близо до Доспат
  • Резерват Кастраклий - площ 129 ха - близо до Девин
  • Екопътека Изворите на река Въча - близо до Буйново

Снимки от Харамийската пещера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *