Храмът-утроба до с. Ненково

Храмът-утроба до с. Ненково

Храмът – утроба или известен още като пещера Вулвата, е древно тракийско светилище, което е разположено в труднодостъпна местност, в близост до село Ненково, област Кърджали. За да се достигне до него се преминава по тесни кози пътеки, а преходът е около 3 – 4 часа. Забележителността обаче е скрита толкова добре, че човек доста лесно може да я подмине.

Скалният храм е на повече от 3000 години и е открит от учените преди по-малко от десетилетие. Находката предизвиква истинска сензация, тъй като е единствената по рода си открита у нас досега.

Светилището всъщност представлява пещера, дълбока около 22 метра. На височина достига до 3 метра, а на широчина – около 2.50 м. Неговият вход и изобщо оформлението на цялата му вътрешност пресъздават очертанията на женската утроба. В дъното на храма е направен свещен олтар, където според вярванията на траките слънцето се съвкуплява със земята и от този акт на бял свят се появява богът – цар.

Николай Овчаров е първият археолог, който е започнал да изследва пещерата. Според него това е едно от най-сложните астрономически религиозни съоръжения от периода на Ранно – желязната епоха. Във Вулвата се влиза само с алпийска техника. Досега подобни тракийска светилища са намерени само в Делфи и на остров Самотраки в Гърция, но не са така добре запазени, както храмът в село Ненково.

За древните траки в пещерата се извършвали Дионисиевите мистерии, а уникалното откритие на което се натъкват учените у нас, ясно показва, че в основата си орфизмът издигал в култ слънчевия бог, който зачева подземната богиня майка – и всичко това се случва именно в пещерата.

Това място, което няма никъде другаде такъв аналог у нас, напълно заслужава вниманието ни.За съжаление обаче до там няма изграден специален път и маршрутът преминава през доста опасен терен. Но пък изживяването със сигурност ще си заслужава и никога няма да забравите това приключение!

Вижте коментари за Храмът-утроба до с. Ненково

Хотели в близост

семеен хотел Комплекс Авалон
Асеновград • Цена на човек: 12.5 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
семеен хотел Централ
Хасково • Цена на човек: 24 - 32 лв
Включва нощувка, туристическа такса, Цените са крайни и не се начислява ДДС
хотел Шоки
Чепеларе • Цена на човек: 16.3 - 32.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Родопски дом
Чепеларе • Цена на човек: 36 - 65 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, вечеря, ползване на вътрешен басейн и фитнес зала
къща за гости Топалови
Златоград • Цена на човек: 22.5 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
виж още хотели

Коментари за Храмът-утроба до с. Ненково


Забележителности в близост

Манастир Св. Йоан Продром
област Кърджали
Каменни гъби (с.Бели пласт)
област Кърджали
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.