Мелнишки пирамиди

Ако сте любители на природни феномени, то Мелнишките пирамиди са една от най-популярните скални забележителности в България. Те са сред основните атракции на град Мелник и предлагат уникално изживяване, и откриват прекрасни гледки към целия регион. Това величествено природно творение е обект на голям интерес от страна на български и чуждестранни туристи, оценени са като геоложки феномен с глобална стойност.

Какво представляват и как са възникнали Мелнишките пирамиди

Мелнишките пирамиди са уникално природно творение, което възниква преди милиони години и към настоящия момент продължава своето оформление. Възникват в резултат на благоприятното съчетание на няколко фактора: наличие на подходящи седиментни скали, въздействие на водата и вятъра, както и тектонски движения.

Мелнишки пирамиди

 В миналото на територията на скалните образувания е съществувало езеро, в което са се натрупали дебели сивобели, слабоспоени пясъчници с глинести прослойки. По-късно започват тектонски процеси, които водят до формиране на планините Пирин, Беласица, Огражден и Малашевска, в резултат водите на езерото се стичат на юг. В новообразуваната котловина, планинските реки и потоци започват да свличат скален материал, който образува дебел пласт червеникави седиментни скали (конгломерати) върху пясъчниковия слой останал от езерото.

Течащите планински води, включително и дъждовните оставят своя отпечатък върху натрупаните скали, като водят до извайването на различни форми. Влияние върху оформянето на интересни природни образования под формата на гъби, минарета, мечове, “египетски” пирамиди, конуси, игли и други, оказват и ветровете, както и смяната на климатичните условия.

Мелнишките пирамиди достигат височина до 100м. Характерна особеност за тях са голите отвесни склонове. Само върховете им са покрити с различни широколистни дървета, храсти и треви. Най-важната особеност за тях е, че продължават да изменят своите форми и да въздействат на туристите с изумителния облик, които природата им придава.

Къде се намират Мелнишките пирамиди

Мелнишките пирамиди са разположени в югозападните склонове на Пирин планина. Те са най–популярните природни творения в България. Извисяват се величествено над най-малкия град в България – Мелник, като достигат до селата Кърланово, Рожен и Сушица. Общата защитена територия, която обхващат е 1165 ха.

Мелнишките пирамиди се делят на три части – Мелнишки, Роженски и Кърлановски. Най-често посещаваната група е разположена близо до Роженския манастир. До тях се стига по туристическата пътека, тръгваща от град Мелник за Роженския манастир.

През 1960г. Мелнишките пирамиди са обявени за първи път за природна забележителност.

Какво още може да се разгледа в района на Мелнишките пирамиди

Самият град Мелник е прекрасно място за разходка. Вдъхновяващ с красивите къщи запазили типичния възрожденски стил. Най-известната сред тях е Кордопуловата къща, позната още като Цинцаровата къща, разположена в източната част на града. Избеното й помещение, което е издълбано в скалите служи за съхранение на вино, което може да дегустирате на място. Не далеч се намират още две известни къщи Болярската и Пашовата, които не трябва да пропускате. В югоизточната част на Мелник, близо до центъра на града може да разгледате Митрополитската църква „Свети Николай Чудотворец”. Днес, тя е от малкото действащи църкви в Мелник. Заслужава си да посетите и църквите „Св. св. Петър и Павел” и „Свети Йоан Предтеча”. Задължителен обект в района е най-големият православен манастир в Пиринския край, който се намира на 5км от град Мелник – Роженският манастир. Той е сравнително добре запазен и целогодишно бива посещаван от туристи от различни страни.

Мелнишките пирамиди са уникално творение на природата, което ги превръща в задължителен обект за посещение, както за любителите на природни красоти, така и за ценителите на архитектурното изкуство.

Какво интересно в района на Мелнишки пирамиди?

  • Кордопулова къща
  • Исторически музей (Мелник)
  • Екопътека Мелник- Роженски манастир - близо до Мелник
  • Роженски манастир "Рождество Богородично" - близо до Сандански
  • Екопътека Роженския манастир - близо до Рожен
  • Поленишки езера  - 2 езера - близо до Банско и Добринище
  • Зоокът с пауни и фазани - близо до Сандански
  • Археологически музей (Сандански)
  • Зоокът - Сандански - близо до Сандански
  • Рупите - Петрич - близо до Сандански

Снимки от Мелнишките пирамиди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *