Роженски манастир „Рождество Богородично“

Роженският манастир до Мелник е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, сравнително добре запазени и до днес.

Роженски манастир

Кратка история на Роженския манастир

Според източници, пазени в Атон (Гърция), той е създаден през 890 г. Църквата на манастира – “Свето Рождество Богородично”, впоследствие дава името си на близкото село Рожен. През 17 век бива опожарен, но е възстановен в началото на 18 век. Църквата е изцяло завършена през 1732 г. С течение на годините манастирът нараства както по размер, така и по значение и служи като духовен център за околните села и играе важна роля в културния и интелектуален живот на региона. Така манастирът достига своя апогей през 19 век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Известният местен революционер Яне Сандански слага край на разцвета на манастира, когато със свои приближени завладява земите му. Гробът на Яне Сандански е близо до манастира.

Уникалната архитектура на Роженския манастир

Една от най-ярките характеристики на Роженския манастир е неговият уникален архитектурен стил, който съчетава елементи от византийски и български дизайн.

Роженски манастир

Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена църквата. Всички сгради са конструирани в различни периоди, като монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, още отпреди опожаряването през 17-ти век.

Главната църква на манастира, посветена на Рождество Богородично, се отличава с красиви стенописи, които разказват историята на Христос и Дева Мария. Тези стенописи са известни със своите зашеметяващи цветове и сложни детайли и предлагат поглед към художествените и културни постижения на средновековна България.

В допълнение към църквата, Роженският манастир също се отличава с набор от красиви стъклописи и сложни дърворезби, включително декоративни арки, богато украсени стълбове и зашеметяващи каменни релефи. Тези резби са доказателство за умението имайсторството на българските художници, които са ги създали, и дават на посетителите усещане за културното и интелектуално богатство на региона.

Чудотворната икона на Роженския манастир

Както и други манастири, така и Роженският си има своя чудотворна икона-защитничка (на Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Според преданието, иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея (Гърция).

Днес иконата е център на годишния събор на Роженския манастир, който привлича хиляди поклонници от цяла България и от чужбина. Съборът, който се провежда в началото на август, е пъстър и ярък празник на българската култура, включващ традиционна музика, танци и храна.

Посещение на Роженския манастир

Посещението на Роженския манастир е преживяване, различно от всяко друго, тъй като зашеметяващата красота на природата се съчетава с културното и духовно значение на самия манастир. Входът в манастира е безплатен, въпреки че даренията винаги се оценяват.

Посетителите са помолени да се обличат скромно и с уважение, когато влизат в църквата, а фотографията не е разрешена по време на религиозни служби. Предлагат се обиколки с екскурзовод на манастира, а посетителите могат да се насладят и на традиционна българска кухня в ресторанта на манастира.

Роженският манастир не е единствената забележителност в района и посетителите на района могат да го направятнасладете се на редица дейности и забележителности. На кратко разстояние от манастира се намира град Мелник, който е известен със своето винопроизводство и зашеметяващите пясъчни скали – Мелнишките пирамиди.

Какво интересно в района на Роженски манастир „Рождество Богородично“?

 • Роженски манастир "Рождество Богородично" - близо до Сандански
 • Екопътека Роженския манастир - близо до Рожен
 • Мелнишки пирамиди - близо до Сандански
 • Кордопулова къща
 • Исторически музей (Мелник)
 • Екопътека Мелник- Роженски манастир - близо до Мелник
 • Поленишки езера  - 2 езера - близо до Банско и Добринище
 • Зоокът с пауни и фазани - близо до Сандански
 • Археологически музей (Сандански)
 • Зоокът - Сандански - близо до Сандански

2 коментара към “Роженски манастир „Рождество Богородично“

 1. Здравейте!Как мога да се свържа с Роженски манастир,моля за контакти?

  1. Здравей Антония,

   от няколко сайта които проверихме, номерът за връзка с тях трябва да е този: 07437 / 22-22

   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *