Пещера Снежанка

Пещера Снежанка се намира в Западни Родопи, на 5 км. от гр. Пещера. Пещерата е сравнително малка, с обща дължина на коридорите 220 метра, навлизащи на 145 м в дълбочина, но в нея могат да се видят много красиви ледникови форми. Образувана е преди 1,5 млн. г. от Новомахленската река.

Пещерата е дом на невероятно разнообразие от сталактити, сталагмити, ресни, окаменени медузи, сребърни свещници, кули и много други причудливи форми, всички образувани в продължение на милиони години от бавното капене на богата на минерали вода. Цветовете и формите на образуванията са наистина вдъхновяващи, с нюанси на червено, оранжево, жълто и кафяво, добавящи към естествената красота на пещерата.

Името на пещерата произхожда от сталагмит, намиращ се във “Вълшебната зала”, които наподобява фигура на приказната героиня Снежанка. В последната зала, има някой 10-20 см „завеси” които звучат при лек удар. Все пак е желателно това да се прави от водача, за да се избегне счупване. Освен това, той най-добре знае кои звучат най-хубаво. 

Пещерата е открита за първи път през 1961 г. от група местни изследователи спелеолози.  При последващите проучвания в “Голямата зала” и в залата, наречена “Жилището” са намерени кости и глинести съдове, изработени от човешка ръка, без да се ползва грънчарско колело. Те са останали запазени от времето на древните траки. 

Пещерата е важно убежище за хибернация на няколко защитени вида прилепи.

Решилите да се полюбуват на снежно-бялата приказка в пещера Снежанка е добре да знаят, че достъпът до нея не е от най-лесните. За да стигнете до пещерата трябва да се отбиете от пътя между град Пещера и Батак, по тесен асфалтов път в продължение на няколко километра до паркинг в подножието на пещарата. Оттам, трябва да се подготвите за 20-30 мин изкачване по стръмна планинска пътека. Все пак, привилегията да се насладите на красотата на пещера Снежанка със сигурност си заслужава, а тази разходка е всъщност още една възможност да се насладите на прекрасната природа на Родопите.

Пещерата е отворена за посещения целогодишно от 10:15 часа до 15:15 (през зимния сезон) и 17:15 (през летния сезон).

Какво интересно в района на Пещера Снежанка?

  • Резерват Купена - площ 1761 ха - близо до Пещера
  • Шарова къща (Батак)
  • Балинова къща (Батак)
  • Исторически музей (Батак)
  • Язовир Батак - обем 310 куб.м. - близо до Батак
  • Музей на брациговската архитектурна школа (Брацигово)
  • Исторически музей (Брацигово)
  • Етнографски музей (Брацигово)
  • Връх Баташки снежник - височина 2082 м. - връх в Родопи
  • Плиоценски парк (Дорково)

Снимки от пещера Снежанка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *