Кюстендил – римски бани Пауталия, термални извори

Кюстендил – римски бани Пауталия, термални извори

Кюстендил е един от най-старите градове в България, с богата история и уникална природа. Примамени от стратегическото му местоположение в близост до лековити минерални извори, траките са заселели този район още през 5 век пр. Хр. По-късно тук се установяват римляните, които дават началото на град Пауталия – прочут в миналото град, със своите големи римски бани, където се използвала чудатата вода. Римляните се дарявали със здраве и красота, а термалната вода била техния извор на живот. Пауталия се славел като един от най-добрите балнеоложки курорти в цялата Римска империя. В градчето се лекували римските офицери и висшестоящи лица. Там била изградена огромна балнеолечебница, а в града на особена почти бил богът на медицината и здравето Асклепей.

Наличието на минералните извори в региона са причина за бурното развитие на Пауталия. Археологическите находки сочат, че в града са сечени повече от 900 вида монети, някои от които могат да се наблюдават в Историческия музей в Кюстендил.

Следващите векове историята на града също е белязана с голям разцвет и небивал подем. По време на османското робство били изградени повече от 12 бани, като в наши дни са оцелели само три от тях. Според мнението на турския историк Евлия Челеби, съвременното име на Кюстендил произхожда от юрушката дума „кюстен“, която на български означава „баня“.

Днес градчето се слави като един от най-динамично и бързо развиващите се балнеоложки центрове. Минералната вода в местността е бистра и безцветна, слабо минерализирана, със средна температура 73 градуса. Лечението с термална вода се извършва чрез бани,промивки и инхалации.

Вътрешно водата се прилага при хронично отравяне с тежки метали и радиоактивни вещества. Инхалации се препоръчват при трахеити и трехеобронхит.

Външното приложение се препоръчва при гинекологични заболявания, заболявания на мъжката полова система, на опорно-двигателния апарат, травматологични, ортопедични, неврологични, професионални и кожни заболявания.

Според направените изследвания невероятната сила на водата се дължи на няколко фактора. Някои от тях са високата температура и богатият химически състав, където важно значение се отделя на сярата, нейните соли и различните йони.

Бъдете сигурни, че в Кюстендил ще изкарате мечтаната от вас Спа почивка и ще се завърнете тук отново и на следващата година!

Вижте коментари за Кюстендил – римски бани Пауталия, термални извори

Хотели в близост

хотел Свети Георги
Благоевград • Цена на човек: 25 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Мурите
Сапарева баня • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса
квартири Уют
Сапарева баня • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Лазов
Сапарева баня • Цена на човек: 20 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Условия за самостоятелно приготвяне на храна и консумирането и!
виж още хотели

Коментари за Кюстендил – римски бани Пауталия, термални извори


Забележителности в близост

водопад Полска Скакавица
област Кюстендил
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.