Водопад Полска Скакавица

Водопадът Полска скакавица е едно от най-красивите, спокойни и възхитителни места в България. Ако искате да се отдалечите от градския шум, да усетите тишината на природата и да се заредите с много положителна енергия, то тогава непременно посетете това приказно кътче.

Природната забележителност се намира из просторните гори на Земенската планина и отстои на 80 км. от София и на 60 км. от град Перник. Съвсем близо са разположени град Земен и село Ръждавица.


Водопадът се издига на 700 м. надморска височина и е образуван от малката рекичка Широки дол – десен приток на река Струма, която преминава през селцето Полска Скакавица. Водите на реката падат от 50 м. височина и образуват невероятната гледка на този изключително живописен водопад. Течението на реката е оформило назъбени скални тераси, по които се стича водната струя. Районът около забележителността е обрасъл с буйна растителност,а мястото изглежда диво и недокоснато от човешка ръка.


Скакавишкият водопад се нарежда на трето място по височина у нас, а за природна забележителност е обявен през 1968 година. Не далеч от това кътче е разположена църквата „Свети Димитър“, която е построена през 1892 година. Близостта на храма с водопада превръщат местността около с. Полска Скакавица в чудесна туристическа дестинация.

Как да стигнете до водопад Полска Скакавица

За да достигнете до водопада има два начина. Ако не разполагате с автомобил, можете да хванете влака Кюстендил – София и да слезете на ж.п. спирката Скакавица. От там продължавате по тясна пътечка, после преминавате през тунел и достигате до стара изоставена къща. Трябва да поемете по пътеката, която преминава покрай къщата и след около 30 минути ходене пеша ще се озовете пред водопада.

С кола пътят ви от Кюстендил ще продължи през село Ръждавица и след това се поема към село Полска Скакавица . Преди да достигнете селото има малка табела, която ви упътва да завиете надясно по черен път. Самият черен път, който води до водопада е препоръчително да се изминава само с джип. Ако колата ви е ниска, паркирайте я на подходящо място и продължете пеша. Ако решите да продължите пеша, след 1 час вървене ще достигнете до една къща за гости и старото селско училище. Оттам продължавате по тясна пътека и след 20 минути ще сте в подножието на водопада.

Какво интересно в района на Водопад Полска Скакавица?

  • Земенски манастир
  • Язовир Дренов дол - близо до Кюстендил
  • Чокльовско блато - близо до София
  • Регионален исторически музей „Академик Йордан Иванов“
  • Къща музей „Димитър Пешев“
  • Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“
  • Къща музей „Ильо войвода“
  • Емфиеджиева къща
  • Зоологическа градина Кюстендил - близо до Кюстендил
  • Язовир Пчелина (Лобош) - близо до Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *