Павел баня

Павел баня е едно магнетично кътче, разположено в царството на розите и водата. Този малък рай се простира в сърцето на Казанлъшката котловина и е надарено с нестихващи красота и очарование, които му придава живописната местност.

Павел баня отстои на 22 км. от Казанлък и на185 км. от София. Районът освен на природни феномени, буйна растителност и диви кътчета, изобилства и от наличието на минерални извори с уникални лечебни свойства. Благодарение на безценните си природни дадености, Павел баня е чудесно място за отдих и лечение.

Вълшебните извори са привличали различни народи още в древността, доказателство за което са откритите тракийски могили в района, датиращи от антично време. Намерени са и останки от стари бани, изградени най-вероятно от римляните.

От доста време Павел баня се смята за едно от най-добрите места у нас за провеждане на балнеолечение и профилактика и отдаване на невероятни Спа удоволствия. Бликащата в изворите вода е слабо минерализира, бистра, безцветна и с отлични питейни качества.

Благоприятният климат и чудесно изградената курортна база дават възможност тук да се практикува туризъм през цялата година. В лечебните центрове на града успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и неврологични проблеми. Лечението се провежда чрез билкови вани, подводна кинезитерапия и подводна екстензия на гръбначния стълб, лечебни душове, инхалации и др. Често се практикуват лечебни масажи, лечебно-спортни игри, акупунктура, парафинолечение и т.н.

Всичко това е само част от изненадите, които ви очакват в Павел баня. Своята почивка имате възможност да я съчетаете и с опознавателна обиколка на природните забележителности в района. Също така бихте могли да отскочите до близко разположените градове Казанлък и Карлово, които определено има с какво да ви впечатлят. По този начин ще научите повече за българската история и отблизо ще се запознаете с местните традиции и обичаи.

Бъдете сигурни, че очакват само приятни емоции!

Обща характеристика на минералните извори в Павел баня

Температура МинерализацияПриложениеЛечебен профил
Гореща
61⁰С
Слабоминерализирана (0,62 g/l, рН 7,6), съдържаща флуорни, хидрокарбонатни, и натриеви йони; метасилициева киселина в колоидално състояние и газове – радон и сероводород.Външно балнеолечениеПри заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични и кожни заболявания.

Климат в Павел баня – средномесечни данни

Какво интересно в района на Павел баня?

  • Язовир Копринка - обем 140 куб.м. - близо до Казанлък и Павел баня
  • Ферма за щрауси "Четири сезона" - близо до Казанлък
  • Резерват Габровница - площ 54 ха - близо до Казанлък
  • Резерват Лешница - площ 389 ха - близо до Павел баня
  • Екопътека Пътека през вековете - близо до Казанлък
  • Резерват Соколна - площ 1250 ха - близо до Павел баня
  • Музей на розата, Казанлък
  • Исторически музей Искра, Казанлък
  • Литературно-художествен музей „Чудомир“ (Казанлък)
  • Етнографски комплекс (Казанлък)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *