Мальовица - ски писти и условия

Ски курорт Мальовица се намира в района на Меча поляна в североизточната част на планината Рила и в близост до Сапарева баня, на 1720 метра надморска височина. Курортът получава името си от най-високия връх в северозападната част на планината Рила. Регионът е известен със своите труднодостъпни северни и източни склонове на връх Мальовица, които са популярни сред алпинистите поради скалните им стени.

Цени за сезон 2023/2024: 42лв дневна карта за възрастни, 30лв дневна карта за деца от 7г до 11г.

Мальовица предлага няколко ски писти и спортни съоръжения, включително ски гардероб и всичко необходимо за зимните спортове. Заснежената покривка се поддържа в доста добро състояние и може да продължи до месец май в зависимост от валежите. Пистите са общо три, снабдени със ски влекове – два детски и три за възрастни. Наименовани са Ръждавица, Улея и Меча поляна, като общата им дължина е 4 километра.

Най-дългата писта е Улея със 1200 метра и е оцветена в черно, което указва най-високата степен на трудност. След намаляването на наклона тя става по-лесна и в ниската си част е синя. Писта Ръждавица е 900 метра дълга и е оборудвана с лифт, както и път, който я свързва с пистата за начинаещи. Пистите на Меча поляна са предимно предназначени за начинаещи с кратки и лесни писти.

Важно е да се отбележи, че районът около връх Мальовица и склоновете в долината на река Мальовица са подложени на риск от лавини през зимния сезон, затова посетителите трябва да бъдат особено внимателни и информирани при движение в този регион.

План на ски пистите в Мальовица

Снимки от Мальовица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *