Национален парк Рила

Национален парк Рила е най-големият от трите национални парка на територията на България. Всъщност, той е една от най-големите защитени територии в Европа. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г., с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност. Неговата територия се разпростира на площ от 81 хил. хектара и обхваща централните и най-високи части на планина Рила, включително най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала (2925 м.). В неговата територия влизат 4 резервата – Парангалица, Скакавица, Централен Рилски резерват, Ибър.

От Рила планина извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров, като например р.Марица. Всъщност името Рила произхожда от тракийското “роула”, което означава “много вода”. На неговата територия са разположени 120 естествени езера, от които 70 са с ледников произход.

Рила е една от планините, в които туризмът е най-добре развит. На територията на националния парк намират няколко курорта предназначени за зимен и летен туризъм, включително първият и най-голям ски курорт на България – Боровец.

В Рила планина се намират 2 от забележителностите признати и защитени от ЮНЕСКО за част от световното културно и природно наследство . Това са Рилския манастир, който се намира на границата на парка и Седемте рилски езера.

Национален парк Рила е едно от любимите места на пешеходните туристи планинари. В парка са изградени и маркирани голям брой разнообразни по вид и трудност туристически маршрути и пътеки. Оттук минават и две европейски туристически пътеки – Е4 и Е8. Главните входни пунктове за влизане в парка са курортите Паничище, Мальовица, Боровец, Семково, Белмекен, Костенец. Второстепенните входни пунктове са Говедарци, х. Гергиница, курорните селища Юндола, Предел, м. Славово, р. Дупнишка Бистрица и още много други. Национален парк Рила привлича голям брой посетители и дава възможност на много хора да изпитат удоволствие и наслада от съприкосновението с дивата природа. Все повече от тези посетители се интересуват от специализиран туризъм и отдих на открито в парка. Това включва наблюдаване на диви животни и птици, фото-лов и екстремни спортове като делтапланеризъм, планинско колоездене, конна езда, алпинизъм и скално катерене.

На разположение на туристите са изградени 17 хижи (Белмекен, Скакавица, Рилски езера, Седемте езера, Мусала, Македония, Марица, Чакалица, Добърско, Грънчар, Заврачица, Чакър войвода, Мальовица, Вада, Ловна, Отовица, Иван Вазов) и 4 заслона (Еверест, Леденото езеро, Страшното езеро, Орловец). Тъй като политиката на ръководството на парка е да насърчава пешеходния туризъм и да ограничава струпването на много хора на едно място, в хижите туристите могат да прекарват само по една нощ.

Какво интересно в района на Национален парк Рила?

  • Връх Мусала - височина 2925 м. - връх в Рила
  • Резерват Парангалица - площ 1509 ха - близо до Боровец
  • Мусаленски езера  - 7 езера - близо до Самоков
  • Връх Малка Мусала - височина 2902 м. - връх в Рила
  • Връх Иречек - височина 2852 м. - връх в Рила
  • Връх Алеко - височина 2713 м. - връх в Рила
  • Резерват Беглика - площ 1461 ха - близо до Батак
  • Връх Малък Близнак - височина 2777 м. - връх в Рила
  • Безименния връх - височина 2792 м. - връх в Рила
  • Връх Манчо - височина 2771 м. - връх в Рила

Снимки от Рила планина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *