Стобските пирамиди

Стобските пирамиди са сред най-известните природни образувания в България. Веднага след легендарните Мелнишки пирамиди, скалните чудеса край село Стоб се нареждат като следващите най-атрактивни необикновени формирования у нас.

Те са разположени в непосредствена близост до село Стоб и на 5 км. от село Кочериново. Намират се само на 25 км. от Рилския манастир и 20 км. от Благоевград.

Стобските пирамиди варират в различна големина, като най-често се срещат между 7 и 10 метра, а дори достигат и до 12 метра. Те имат различни форми, някои от които наподобяват очертанията на хора, животни, растения и митични същества. Но като цяло най-разпространени са тези, които приличат на конус, а накрая завършват с големи каменни шапки, изглеждайки по този начин на гигантски гъби. По южната част на рида пирамидите са най-многобройни и разположени близко едни до други. Скалните групи се простират на 74 хектара площ и се издигат в сърцето на Западния дял на Рила.

Според научните изследвания, пирамидите са се формирали преди хилядолетия под въздействието на различните природни влияния, климатични промени и ерозивните процеси. Народните предания свързани с появата на забележителността разказват за нещастната любов на двама влюбени, които искали да се оженят, но в деня на сватбата им майката на булката, която била против това момче да й стане зет, проклела всички присъстващи на празненството да се превърнат на камък. След като изрекла своите тежки думи, всички гости и младоженците тутакси се вкаменели.

До пирамидите се стига посредством живописна екопътека, която тръгва от китното селце. Образуванията са разделени на няколко групи, като и до днес те постоянно променят външния си облик. Някои от тях се рушат, а на тяхно място се появяват нови.

Заради своята уникалност през 1964 година Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност. Миналата година са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта. Тези чудеса са поредното доказателство, че България притежава впечатляваща и прелестна природа и трябва да се гордеем с това, което имаме!

Какво интересно в района на Стобските пирамиди?

  • Градски исторически музей (Рила)
  • Екопътека Водопади Бохемия - близо до Благоевград
  • Аквапарк Благоевград - близо до Благоевград
  • Регионален исторически музей (Благоевград)
  • Зоопарк - Благоевград - близо до Благоевград
  • Язовир Калин - близо до Рилски манастир
  • Воденичарски езера  - 3 езера - близо до Рила
  • Връх Голям Калин - височина 2667 м. - връх в Рила
  • Царев връх - височина 2376 м. - връх в Рила
  • Голям Царев връх - височина 2186 м. - връх в Славянка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *