Римски терми (Варна)

Римски терми (Варна)

Римските терми са едни от малкото запазени исторически паметници в България, датиращи от Античността. Освен това старите римски бани се считат за най-голямата обществена сграда от този период, намираща се на територията на страната ни. Те са разположени в централната част на град Варна, в близост до пристанището на града.

Римският монумент се простира на обща площ от 7000 кв.м. площ и води началото си от края на 2 век. В миналото на височина е достигал повече от 20 метра, а огромните стени на постройката са направени по уникален начин, тъй като при изграждането им са редувани каменен зид и шест реда глинени тухли.

Макар че от предишните здание не се е запазило много и това, което е оцеляло през времето е повече от забележително. И до днес могат да се видят как вътрешните стълби и внушителните сводове са построени от мощни каменни блокове, а на отделни места се забелязват части от някогашната пищна и великолепна мозайка. Преди постройката е била украсена и декорирана по прекрасен начин, което си личи и от останките на колоните, капителите и мраморните подове.

Термите са известни с тяхната единствена по рода си отоплителна система, която била същинско постижение и най-модерната за периода, в който е правена. Системата била свързана с двойния под и специални кухини, които прокарвали топлия въздух до най-високата точка на зданието. А в голямата зала, наречена балестра се събирали мъжете, за да водят разговори по важни обществени въпроси.

Още в началото на 20 век интересът на историци и археолози е бил насочен към термите. Първите разкопки, които са проведени тук са през 1906 година от австрийския учен Е. Калинка, а по-късно по проучването на забележителността работят и братята Шкорпил.Едни от най-ценните експонати, които са открити при разкопките са статуи на римските богове Херакъл, Виктория и Меркурий, които са били поставяни в залите. Изследванията също така показват, че в северозападната част на баните е съществувало красив храм, посветен на боговете на здравето - Асклепий и Хигия.

Вижте коментари за Римски терми (Варна)

Хотели в близост

хотел Релакс
Варна • Цена на човек: 11.7 - 60 лв
Включва нощувка, туристическа такса, закуска
апартамент Теви
Варна • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, бутилка вино
хотел Вероника
Кранево • Цена на човек: 17.5 - 38 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Варна
Кранево • Цена на човек: 12.5 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Вили Искър 1
Кранево • Цена на човек: 16.3 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, WiFi, BBQ, Басейн, Паркинг с видеонаблюдение
виж още хотели

Коментари за Римски терми (Варна)


Забележителности в близост

Аладжа манастир
област Варна
Побитите камъни
област Варна
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.