Мадарски конник

В сърцето на България се крие една от най-завладяващите и емблематични древни реликви в света: Мадарският конник. Тази детайлна каменна скулптура, изсечена в масивен скален отвес е издържала изпитанието на времето 1300 години и продължава да удивлява посетителите с впечатляващата си изработка и дълбока символика.

Описание на Мадарския конник

Мадарският конник е каменен барелеф изсечен върху северозападния склон на Мадарското плато, 1,5 км. източно от село Мадара (Шуменска област), с размери 2,6 m във височина и 3,1 m ширина в основата. Създаването му е датирано от средата на VIII век. Издълбан е на височина 23 м. от основата на отвесна скала и изобразява конник триумфиращ над лъв.

Мадарски конник

В естествена големина са изобразени конник в ход надясно в триумфална поза над повален в краката му лъв. Конникът държи с едната си ръка юздите на коня, а с дръгата ръка копие пронизващо победоносно свирепия лъв. Зад коня има тичащо ловно куче над конника е изобразен орел с разперени криле. Зад гърба на конника личи високо облегало на седло от източен кавказки тип, а на гърба си конникът носи калъф за лък.

Фигурата е впечатляващо произведение на изкуството, с фини детайли, като развяващата се грива и опашка на коня, бронята на ездача и тази на лъва със свирепо изражение – свидетелство за коменоделското майсторство на неговите създатели.

История и символика на Мадарския конник

Композицията, символизираща победа над врага, напомня триумфалните сцени в релефната пластика на иранския изток и античните художествени традиции на тракийски конник. Детайлите определят датировката и подкрепят най-признатата теза за прабългарския произход на релефа, свързваща изображението с хан Тервел (701 – 721 г.) триумфиращ над византийския враг.

Прилежащите надписи са на гръцки език и съобщават за политически и културни събития във взаимоотношенията между България и Византия от 705 година през целия период VIII – IX в., като се споменават директно или с отправки владетелите на двете враждуващи държави от този период: Тервел и Юстиниан II, Омуртаг и Кормисош.

Културно значение и опазване на Мадарския конник

МадараКонникът заема специално място в българската култура и фолклор и образът му често се използва като символ на националната гордост и идентичност на страната. Фигурата е вдъхновявала много художници, писатели и поети през цялата история и нейната привлекателност продължава да привлича посетители от цял ​​свят.

Мадарският конник е обект на световното наследство на UNESCO и е защитен от българските власти, за да се гарантира запазването му за бъдещите поколения. Въпреки това суровите метеорологични условия и естествената ерозия представляват заплаха за дългосрочното оцеляване на скулптурата, което прави продължаващите усилия за опазване жизненоважни за нейното опазване.

Посещение на Мадарския конник

Това забележително творение е лесно достъпно за туристи. Намира се само на 10 км от отбивката при Каспичан на автомагистралния път между Варна и Шумен. На място има изграден паркинг за посетителите и туристически център, от където можете да научите повече за историята на обекта и неговото значение. За да се полюбувате на бирелефа отблизо е нужно да изкачите малко стълби или да се придвижите по обходната алея и след 10 минути ще се в подножието на един от най-паметните символи на българската държавност и древна култура.

Мадарски конник - стълби

При посещението на Мадарския конник очаквайте да видите не само известния скален релеф, но и изпълващ с вдъхновение околен пейзаж. В района има изградени туристически пътеки предлагащи приятна разходка и места за пикник и отмора в природен парк Мадара.

Мадарско плато

За да бъде впечатлението от посещението Ви пълно изживяване, задължително планирайте да се отбиете и до арехологическите разкопки от столицата на българската държава по това време – Плиска. Съвсем наблизо, в региона може да видите други 2 емблематични за българската държавност и история забележителности от средновековна България: историко-археологичния резерват Велики Преслав и Шуменската крепост.

Като цяло посещението на Мадарския конник предлага уникален поглед към богатата история и култура на България и е задължително за всеки, който се интересува от изкуство, археология или древна история.

Мадарският конник е шедьовър на античното изкуство и символ на богатото културно наследство на България. Неговата уникална история и дълбока символика го правят задължително място за всеки, който се интересува от история, изкуство или култура. Планирайте посещението си още днес и се докоснете до омайната прелест на Мадарския конник!

Какво интересно в района на Мадарски конник?

Снимки от Мадарски конник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *