Римски терми – Варна

Римски терми Варна

Римските терми са едни от малкото запазени исторически паметници в България, датиращи от Античността. Освен това старите римски бани се считат за най-голямата обществена сграда от този период, намираща се на територията на страната ни. Те са разположени в централната част на град Варна, в близост до пристанището на града.

Римският монумент се простира на обща площ от 7000 кв.м. площ и води началото си от края на 2 век. В миналото на височина е достигал повече от 20 метра, а огромните стени на постройката са направени по уникален начин, тъй като при изграждането им са редувани каменен зид и шест реда глинени тухли.

Макар че от предишните здание не се е запазило много и това, което е оцеляло през времето е повече от забележително. И до днес могат да се видят как вътрешните стълби и внушителните сводове са построени от мощни каменни блокове, а на отделни места се забелязват части от някогашната пищна и великолепна мозайка. Преди постройката е била украсена и декорирана по прекрасен начин, което си личи и от останките на колоните, капителите и мраморните подове.

Термите са известни с тяхната единствена по рода си отоплителна система, която била същинско постижение и най-модерната за периода, в който е правена. Системата била свързана с двойния под и специални кухини, които прокарвали топлия въздух до най-високата точка на зданието. А в голямата зала, наречена балестра се събирали мъжете, за да водят разговори по важни обществени въпроси.

Още в началото на 20 век интересът на историци и археолози е бил насочен към термите. Първите разкопки, които са проведени тук са през 1906 година от австрийския учен Е. Калинка, а по-късно по проучването на забележителността работят и братята Шкорпил.Едни от най-ценните експонати, които са открити при разкопките са статуи на римските богове Херакъл, Виктория и Меркурий, които са били поставяни в залите. Изследванията също така показват, че в северозападната част на баните е съществувало красив храм, посветен на боговете на здравето – Асклепий и Хигия.

Какво интересно в района на Римски терми – Варна?

  • Римски терми - Варна - близо до Варна
  • Музей за история на Варна
  • Музей за нова история (Варна)
  • Музей на медицината (Варна)
  • Военноморски музей
  • Варненски аквариум
  • Аквариум - Варна - близо до Варна
  • Етнографски музей (Варна)
  • Планетариум "Николай Коперник" - близо до Варна
  • Музей на Възраждането (Варна)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *