Църква Св.Св.Кирил и Методи, с.Кости

Църквата „Св.Св.Кирил и Методи“ се намира в странджанското нестинарско село Кости, община Царево. Издигната е преди края на 19 век от майстор Яни. Иконостасът е резбован сравнително късно – към 1908г от резбаря Пандил. Художникът Г.Поликсоиду е автор на повечето икони от иконостаса: две е нарисувал през 1883 и 1901г., а 10 от царските след Илинденско-Преображенското въстание през 1909г.

Църквата Св.Св.Кирил и Методи е трикорабна, триабсидна псевдобазилика с притвор, излизащ в страни от общата ширина на сградата. Дървената камбанария се издига над южната част на притвора /1918г/. Прозорците отвън са подчертани с релефни рамки. На фасадите от изток и от запад има фронтони. Западната фасада е разделена на два хоризонтални пояса с корници. Сградата е построена от дялан камък и хоросан. Вътре централния свод и страничните тавани са дървени и са тонирани в сиво. Зад олтарната преграда таваните са плоски и касетирани. В зенита на централния свод са апликирани 4 ангела и един медальон, в който е изписан Исус Христос Вседържител. Колоните са дървени, измазани, а капителите са с йонийски волуги. Стенописна украса няма с изключение на медальоните над колоните и линиите, които очертават арките. Иконостасът е украсен богато с ажурна, апликирана върху по-светъл фон резба. Тронът, амвонът и парапетът също са резбовани.

В периода 1985-1989г. в църквата са проведени реставрационни работи, обхващащи сградата, дървените елементи /иконостас, амвон и трон/ и икони.

Какво интересно в района на Църква Св.Св.Кирил и Методи, с.Кости?

Снимки от Църква Св.Св.Кирил и Методи с.Кости

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *