Велинград – термални извори и балнеолечение

Велинград – термални извори и балнеолечение

Велинград е прекрасен курортен град, сгушен в обятията на Родопите. Планинското селище отстои на 130 км. югоизточно от София и на 49 км. от Пазарджик. Извисява се на 745 м. надморска височина и се характеризира с благоприятен климат и разкошна природа.

Велинград е най-големият и най-известният балнеоложки курорт в България. Неговата известност не остава чужда и за повечето страни в Централна Европа, които се възхищават на уникалните ни природни дадености и отлични условия за Спа туризъм.

В градчето има всички необходими предпоставки за прекарването на пълноценна почивка – над 43 почивни станции и санаториуми, реномирани Спа хотели и множество къщи за гости.

Мекият климат, наличието на топли минерални извори и великолепната природа са причината тук да идват над 200 хил. души всяка година.

Благодарение на изобилието си на термални извори, Велинград има статут на елитен и престижен балнеоложки курорт. В околността има 80 минерални извора, откъдето блика вода с чудати свойства. Общият дебит на изворите е 170 л. в секунда. Водата дарява със здраве, красота и удоволствие човек, а уникалните процедури и терапии, които се извършват в специализираните центрове във Велинград имат релаксиращ, успокояващ и подмладяващ ефект.

Термалните води на градчето са кристално чисти, без вкус и мирис и с дълбок произход. Те се намират в кварталите на курорта Чепино, Лъжене,Каменица и Драгиново и са добре проучени и изследвани. Температурата им варира между 26 и 80 градуса, с ниска минерализация и са подходящи за лечение и профилактика на различни видове заболявания.

Балнеолечението в планинското селище се извършва чрез пиене на минерална вода, инхалации и бани. Правят се и най-разнообразни по вид Спа процедури в специализираните Спа центрове в града. Тук ще изпитате блаженото удоволствие от една пълноценна почивка и ще се поглезите с уникалните Спа терапии.

В центъра на града е разположен и голям минерален плаж, който се състои от два басейна – голям за възрастни и по-малък, предназначен за деца. За туристи плажът работи от май до септември.

Топлите минерални извори (около 14) в кв. Чепино формират най-южната хидротермална зона на Велинград. Водата е слабоминерализирана, подходяща за вътрешно и външно приложение. При пиене оказва благоприятно въздействие при остеопороза от различен произход и при бавно зарастване на костни фрактури. Профилактично влияе срещу кариеси. При използване за външно балнеолечение оказва благоприятно въздействие при множество видове заболявания.

Във кв.Чепино се намира най-големият карстов извор в България, наречен Клептуза. Той е емблематичен за града и е една от най-известните му забележителности. На секунда на повърхността блика по 570 л. ледено студена вода, която дава началото на две живописни езерца.

Вижте коментари за Велинград – термални извори и балнеолечение

Хотели в близост

хотел Ив
Велинград • Цена на човек: 29.8 - 49 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, Паркинг, WiFi
вили Петя
Цигов чарк • Цена на човек: 13.8 - 22.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, ползване на детски кът,напълно оборудвана механа и барбекю
семеен хотел Лидия
Цигов чарк • Цена на човек: 25 - 50 лв
Включва нощувка, туристическа такса, ползване на кухня, хол и трапезария, паркинг
вила Кълвачеви
Цигов чарк • Цена на човек: 22 - 40 лв
Включва нощувка, туристическа такса, Гостите могат да ползват кухня,хол,трапезария,топло външно джакузи
хотел Етерно
Цигов чарк • Цена на човек: 37.5 - 70 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
виж още хотели

Коментари за Велинград – термални извори и балнеолечение


Забележителности в близост

пещера Снежанка
област Пазарджик
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.