Басарбовски скален манастир

Скалните манастири са били популярна форма на архитектура в средновековна България, а Бесарбският манастир е един от най-добре запазените примери на този тип структура.

Възникване и история на Басарбовски манастир

Басарбовски скален манастир е единственият действащ скален манастир в България. Намира се на 10 км от Русе, край село Басарбово. Името Басарбово произлиза от старобългарската дума „басар“, която означава „място с изобилни водоизточници“. Това име е подходящо, тъй като околността е известна с многото си извори и реки, които са осигурявали надежден източник на вода за ранните заселници и монасите, които са живели и работили в манастира. С течение на времето името на близкия град се свързва с манастира и мястото става известно като Басарбовския манастир.

Изграждането на манастир в стената на скалата не e малък подвиг. Процесът изисква голямо умение и изобретателност от страна на архитектите и строителите, тъй като те трябва да създадат структури, които да бъдат достатъчно здрави, за да издържат на елементите, като същевременно се вписват безпроблемно вестествената среда. Бесарбският манастир е свидетелство за уменията и решителността на тези ранни строители, а фактът, че той все още стои днес, е свидетелство за техния успех.

Скалата осигурява естествена защита от нашественици, а отдалеченото място осигурява спокойна среда за духовно съзерцание. Освен това гледките от манастира са спиращи дъха, предлагащи панорамна гледка към околностите.

Басарбовски манастир - панорама

Манастирът възниква около XII – XIII век, наред с други манастири в скалите по поречието на р.Русенски лом и нейните притоците – Бели и Черни лом. Скалите са варовикови и по тях си личат множество фосили на морски миди и рапани. Изключително ронливи, те са били издълбавани от монасите-исихасти, които ги превръщали в килии за подслон и молитви, и в църкви, далеч от светската суета.

Най-ранните исторически сведения за манастира са от ХV век и ги черпим от османските данъчни регистри.

Най-известният обитател на манастира е родения през 1685г. в близкото село Басарбово – Св. Димитрий Бесарбовски, който прекарал целия си живот в скалните килии. Той дори е споменат от Паисий Хилендарски в „История славянобългарска“. След смъртта си, монаха бил погребан в селската църква. По време на руско-турската война от 1768-1774г. мощите му били отнесени в Букурещ, където се намират и до днес в църквата „Св.св. Константин и Елена“.

Басарбовски скален манастир

Бесарбовски манастир днес

Към днешна дата, Басарбовския скален манастир е добре запазен и поддържан. Пътеката по която се влиза в манастира минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец изкопан от отец Димитрий. В подножието на скалите се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956г. От там по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която според преданието е спял св. Димитрий. Вдясно е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941г. До него се намира голяма икона на светеца в цял ръст, а около него 10 житейски сцени с надписи на румънски (с кирилица) и гръцки език. По други каменни стъпала се стига до естествена пещера, в която е погребан монах Хрисант. Пещерата изпълнява ролята на костница, в която е подредена и музейна сбирка.

Интересни атракции в района

 • Басарбовски скален манастир - близо до Вършец
 • Екопътека Божения - близо до Русе
 • Природен парк Русенски Лом - площ 3408 ха - близо до Русе
 • Ивановските скални църкви - близо до Русе
 • Регионален исторически музей (Русе)
 • Екомузей с аквариум
 • Сексагинта Приста
 • Къща „Тома Кърджиев“
 • Пантеон на Възрожденците
 • Къща музей „Захари Стоянов“

Басарбовският манастир е построен в стила на византийската архитектура и е облицован с каменни блокове. Съществуват различни сгради в манастира, включително централната църква, която е окръжена от монашески килии, кладенец и музей. Централната църква е изключително важна за българската култура и история, съхранявайки много ценни исторически и културни артефакти.

 1. Религиозни чествания и празники, като Великден и Рождество.
 2. Концерти и музикални събития, които предлагат възможност да се слушат музикални изпълнения в светлината на свещеното място.
 3. Исторически туристически маршрути, които включват посещение на Басарбовския манастир и други сходни исторически места в областта.
 4. Виноградарски фестивали, където може да се посетят винарски крепости и да се дегустират вина от региона.

За транспорт до Басарбовския манастир е препоръчително да използвате автомобил. От Русе пътуват и автобуси до Басарбово, като пътуването отнема около 30 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *