Белмекен - ски писти и условия

Ако сте от хората, които не обичат претъпканите курорти и не могат да си починат пълноценно, когато около тях има навалица от хора, то планинският комплекс Белмекен е чудесно решение за вас.

Белмекен ще ви предостави тишината и спокойствието за които жадувате цяла година и ще ви подари прекрасни дни по време на зимната ви почивка. Тук няма да бъдете лишени от всякакви съвременни удобства и ще имате прекрасния шанс да практикувате любимите си зимни спортове.

С името Белмекен се именуват няколко обекта в Рила – връх, хижа, язовир и спортна база. Ние ще ви запознаем със спортната база и отличните условия, които ви предостави да изживеете незабравими мигове в планината, сред приказна природа и свеж въздух.

Националната спортна база „Белмекен“ отстои на 140 км. югоизточно от София и се извисява на 2050 м. надморска височина. Това място привлича както любителите на спорта и на красивата природа, така и семейства с деца, които търсят спокойно кътче за отдих.

От 1967 до 1988 година в комплекса са се подготвяли основно български и немски спортисти от бившата ГДР за различни видове спорт. Днес в Белмекен има перфектни условия за съвременна подготовка на спортистите. Има изградена зала за борба, за бокс, тежка атлетика, лекоатлетическа писта, фитнес-център и т.н.

Освен това разполага с модерна и добре поддържана ски писта, която е подходяща и за начинаещи и за напреднали. От базата можете да си наемете необходимата екипировка за ски и да се възползвате от помощта на професионален ски инструктор.

В близост до спортния комплекс е разположен и живописният язовир Белмекен. Водите му са кристално чисти и бистри, а високите хълмове покрити с буйна зелена растителност по чудесен начин се съчетават със сините води на язовира. Районът е изключително подходящ за разходки и пикници сред природата.

В селцето Сестримо интерес представлява параклисът Света Петка, който е разположен в скалиста местност над селището. Макар че храмът се намира на високо и доста опасно място, хората и до днес продължават да го посещават.

Подарете си релаксираща почивка в планината, а избирайки комплекса Белмекен определено няма да съжалявате!

Какво интересно в района на Белмекен?

  • Равничалско езеро (Равнивръшко езеро) - близо до Велинград
  • Връх Равни чал (Равни връх) - височина 2637 м. - връх в Рила
  • Връх Белмекен - височина 2627 м. - връх в Рила
  • Язовир Белмекен - обем 144 куб.м. - близо до Костенец
  • Голямо Ибърско езеро - близо до Велинград
  • Връх Ибър - височина 2666 м. - връх в Рила
  • Резерват Ибър - площ 2249 ха - близо до Костенец и Долна баня
  • Язовир Чаира - близо до Велинград
  • Кози връх - височина 2587 м. - връх в Рила
  • Янчов връх - височина 2481 м. - връх в Рила

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *