Чипровски манастир Св. Иван Рилски

Чипровският манастир Св. Иван Рилски е сред най-старите манастири в България, чиято история датира от X век. Манастирът се намира сред пленителната природа на Врачански балкан, близо до град Чипровци и е посветен на Свети Иван Рилски, покровител на България. Манастирът е основан през X век от група отшелници, които търсели уединено място, където да практикуват вярата си. През вековете манастирът нараства по размер и значение, превръщайки се в център на духовния и културен живот в региона.

История на Чипровски манастир

Чипровският манастир е построен през 10 век от българи католици и многократно е разрушаван и възстановяван през своето съществуване, включително шест пожара и разрушения. Най-сериозни са пораженията при второто нападение над манастира след потушаването на Чипровското въстание през 1688 г. Бунтът започнат от жителите на Чипровци, Копиловци, Железна и Клисура постепенно привлича и множество от целия регион и се превръща в едно от най-значимите събития в борбата срещу османския окупатор. След злополочния край на възстанието, бБългарското католическо население е принудено да го напусне обителта и манастирът е изоставен до началото на 18 век, когато православни монаси се заселват и възстановяват манастира.

Сегашната църква „Св. Иван Рилски“ е построена през 1829 г., но е унищожена от пожар през 1837 г. и възстановен отново след Освобождението на България. Манастирът служи за убежище на хиляди въстаници по време на въстанията в Северозападна България, а монасите участват в Ломското въстание от 1867-68 г. През юли 1876 г. край манастира се водят боевете между войските на Панайот Хитов и Филип Тотю

Архитектура и иконописи на Чипровски манастир

Манастирският комплекс се състои от църквата, монашеска обител на два етажа, малко гробище и триетажна кула. Комплексът е ограден от каменен зид с три входа. В средата на двора се издига манастирската църква „Св. Иван Рилски“. Църквата е едноапсидна и триконхална с нисък купол, без стенописи. Иконостасът е резбован и украсен с живопис и позлата. Интерeсна част от комплекса е кулата състояща се от три нива – костница, параклис и камбанария. От камбанарията се разкрива красива гледка към двора и околностите на манастира.

В манастирския комплекс се намират и няколко стари надгробни паметници на българи-патриоти и просветители, както и голям оброчен кръст, за който се предполага, че е от 14 век.

Посeщение на Чипровски манастир

Днес Чипровският манастир Св. Иван Рилски продължава да служи като важен духовен и културен център на България. Манастирът привлича посетители от цял ​​свят, които идват да се полюбуват на впечатляващата му архитектура и произведения на изкуството, както и да се докоснат до богатата история и култура на България.

Манастирът се намора на 30 мин път с кола от Монтана в посока град Чипровци, на отбивката от пътя между селата Белимел и Железна.

Какво интересно в района на Чипровски манастир Св. Иван Рилски?

  • Чипровски водопад - близо до Монтана
  • Връх Мартинова чука - височина 2016 м. - връх в Стара планина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *