Чипровски водопад

На 18 км. от град Чипровци, в необятната прегръдка на планината, се намира една от най-красивите природни забележителност у нас – Чипровският водопад. Водната каскада се спуска от 18 височина и създава една вдъхновяваща картина от милиони водни капчици, разпръснати във въздуха.

За да стигнете до водопада трябва да поемете по екопътека Демяница, която се намира на края на град Чипровци. За да се ориентирате как да стигнете до там е най-добре да питате някой от местните жители.

Началото на екопътеката е белязано от груб асфалтов път, но продължители по нататък тя ще ви отведе до невиждани красоти, тучни поляни и девствени кътчета. Там ще усетите истинското удоволствие да вдишвате свеж планински въздух и да се радвате на обагрените в зелено природни картини.

За да се придвижите до водопада ще ви отнеме около час и половина нормално ходене. Има обозначителни табели, които да ви помогнат да се ориентирате за посоката, така че няма опасност да го подминете или да объркате пътя.

Водопадът е страхотно място, което ще ви накара да се вдъхновите и ще ви покори с естествената си красота и чар. Наоколо е толкова тихо и спокойно, че няма да ви се иска да си тръгнете. Чипровският водопад е подходяща дестинация за разходка, пикник и опознаване на българските природни красоти.

Всеки, който е имал възможността да види на живо водната каскада е оставал покорен от срещата си със забележителността. Думите биха били излишни пред вида на този малък оазис, сгушен в българската планина.

В района освен водопада можете да посетите и Чипровският манастир „Св. Йоан Рилски“. Той е основан през 10 век и пази ценни сведения за българската култура и книжнина. На 20 км. в североизточна посока от градчето пък е разположен и Лопушанският манастир, който определено си заслужава да се види. Известен е със своите удивителни икони, дело на самоковски майстори.

Какво интересно в района на Чипровски водопад?

  • Връх Мартинова чука - височина 2016 м. - връх в Стара планина
  • Чипровски манастир Св. Иван Рилски - близо до Монтана
  • Връх Миджур - височина 2168 м. - връх в Стара планина
  • Обов връх - височина 2033 м. - връх в Стара планина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *