Водопад Бовска Скакля

Търсите ли красиво и спокойно място, където да се откъснете за няколко часа от натовареното ежедневие и да си починете пълноценно? Тук ще ви представим една уникална туристическа дестинация, която е подходяща за кратка разходка в планината.

Водопадът Бовска Скакля представлява едно невероятно пътешествие към несметните и безкрайни красоти на Стара планина. Той се намира в непосредствена близост до село Гара Бов и е разположен в обятията на Искърското дефиле. Близостта му със столицата София (40 км.) го превръща в още по-атрактивно място за отдих и релакс през уикенда.

Скакля се простира в една от най-очарователните местности на Врачанския Балкан и е заобиколен от гъсти вековни гори, отвесни скали и буйна растителност. Видите ли само веднъж това кътче, със сигурност то ще ви плени и омагьоса.

Скакля е четвъртият по височина водопад в България, а непокорната и шумна водна струя се спуска от 120 метра височина. Водопадът се състои от три скални стъпала, по които водата се стича и създава спираща дъха гледка, която завинаги ще се запечата в съзнанието ви.

Най-подходящото време, когато да посетите забележителността е през пролетта и лятото, когато Бовска Скакля е най-пълноводен и природата наоколо е разцъфнала. През зимата той замръзва и се превръща в истинска атракция за почитателите на скалното катерене.

За да отидете до водопада, трябва да тръгнете от окръжната болница на град Враца. Екопътеката, която води до Скакля е наречена на името на Иван Вазов и тя свързва двете селца Гара Бов и Заселе. Преходът трае няколко часа (отиване и връщане), но пък изживяването е великолепно.

Поемайки по екопътеката ще можете да видите скалата Злия камък, която е известна като мястото, откъдето героят на Иван Вазов дядо Йоцо от разказа „Дядо Йоцо гледа“ тъжно наблюдавал със слепите си очи преминаването на първия влак през Искърското дефиле – символът на нова България.

Какво интересно в района на Водопад Бовска Скакля?

  • Вазовата Екопътека и водопад Скакля - близо до Своге
  • Екопътека Под Камико - близо до Своге
  • Екопътека Иванчова поляна - близо до Вършец
  • Въжен парк Вършец - близо до Вършец
  • Ферма за щрауси "Чифликъ Ненкови" - близо до Своге
  • Градски исторически музей (Вършец)
  • Екопътека Згориград (Врачанска екопътека) - близо до Враца
  • Водопад Боров камък - близо до Враца
  • Клисурски манастир Св. Св. Кирил и Методий - близо до Вършец
  • Природен парк Врачански Балкан - площ 28844 ха - близо до Враца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *