Гложенски манастир

Гложенски манастир

Гложенският манастир се намира в непосредствена близост до село Гложене и на 12 км от Тетевен. За разлика от останалите той не е закътан в пазвите на планинските вериги, а е разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали. Манастирът е строен през XIII в. и подновен през XV-XVI в. Счита се, че е основан от Киевския княз Георги Глож, който преследван от татарите през 1224 се преселва в местността с разрешението на Иван Асен II. Тук той основал село Гложене, а на 1 км от селото и малка крепост с манастир, посветен на Св. Георги Победоносец”.
Манастирът се състои от черква и жилищни сгради. Жилищните сгради са построени през 1858 г., а впоследствие са реконструирани. Те сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък. Към писмените паметници, произлизащи от манастира, спадат едно киевско евангелие от 1716 г. Манастирът се слави още и с храмовата си икона “Св. Георги Победоносец”, която според сказанието е донесена от княз Глож. Днес, тя се съхранява в Ловчанската митрополия, а в черквата има нейно копие. Църквата на манастира е изградена по време на преустроиството му през 14 век, но бива разрушена от земетресение през 1913г. Съвременната църква на нейно място е издигната през 1951 върху основите на старата.
Понастоящем манастирът е постоянно действащ мъжки манастир, обявен за паметник на културата.

Вижте коментари за Гложенски манастир

Хотели в близост

спа хотел ПлаНината
Рибарица • Цена на човек: 27.5 - 59 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, басейн, суха и парна сауна
семеен хотел Планински рай
с.Шипково • Цена на човек: 18.8 - 30 лв
Включва нощувка, туристическа такса, нощувка, паркинг, туристическа застраховка, курортна такса, Wi Fi
хотел Дива
с.Чифлик • Цена на човек: 48 - 55 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ползване на външен басейн с топла минерална вода, денонощно охраняем паркинг, интернет
къща за гости Боримечкова къща
Копривщица • Цена на човек: 20 - 40 лв
Включва нощувка, туристическа такса
къща за гости Маврудиева къща
Копривщица • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка
виж още хотели

Коментари за Гложенски манастир


Забележителности в близост

пещера Съева дупка
област Ловеч
Тържишки манастир
област Враца
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.