Гложенски манастир Св. Георги Победоносец

Гложенският манастир се намира в непосредствена близост до село Гложене и на 12 км от Тетевен. Местоположението му е уникално с това, че вместо да е закътан в пазвите на планинските вериги, както е обичайно за българските манастири просъществувалу през вековете на Османско подчинение, той стои гордо разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали.

Гложенски манастир

Основаване и история на Гложенския манастир

Манастирът е строен през XIII в. и подновен през XV-XVI в. Счита се, че е основан от Киевския княз Георги Глож, който преследван от татарите през 1224 се преселва в местността с разрешението на Иван Асен II. Тук той основал село Гложене, а на 1 км от селото и малка крепост с манастир, посветен на Св. Георги Победоносец. Този произход обяснява и специфичното му разположение, което създава по-скоро усещане за средновековна крепост, отколкото на място за духовно уединение.

През вековете манастирът е претърпял множество промени и ремонти, но духовното му значение остава неизменно. През 19 век манастирът е основно преустроен в български възрожденски стил, с впечатляваща каменна зидария и сложна резба.

Манастирът се състои от черква и жилищни сгради. Жилищните сгради са построени през 1858 г., а впоследствие са реконструирани. Те сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък. Църквата на манастира е изградена по време на преустроиството му през 14 век, но бива разрушена от земетресение през 1913г. Съвременната църква на нейно място е издигната през 1951 върху основите на старата.

През вековете на Османското владение манастирът е служил за убежище на български монаси и учени, които са потърсили убежище от преследвания. Днес манастирът е една от най-важните духовни и културни забележителности на България, привличаща посетители от цял ​​свят.

Архитектура и произведения на изкуството

Една от най-забележителните характеристики на Гложенския манастир е неговата зашеметяваща архитектура. Сградите на манастира са вградени в стената на скалистата скала, създавайки драматичен визуален ефект, който е едновременно вдъхновяващ и смиряващ. Сложната каменна зидария и резба по стените и фасадите на манастира са доказателство за умението и артистичността на българските възрожденски строители, работили върхусайт.

Интериорът на манастира е също толкова впечатляващ, с красиви стенописи, икони и други произведения на религиозното изкуство, украсяващи стените и таваните. Главната църква на манастира, която е построена през 19 век, се отличава с извисяващ се купол и сложни стенописи, изобразяващи сцени от живота на Исус Христос.

Към писмените паметници, произлизащи от манастира, спада киевско евангелие от 1716 г. Манастирът се слави още и с храмовата си икона “Св. Георги Победоносец”, която според сказанието е донесена от княз Глож. Днес, тя се съхранява в Ловчанската митрополия, а в черквата има нейно копие.

Монашески живот и практики

Понастоящем Гложенският манастир е постоянно действащ източноправославен мъжки манастир, обявен за паметник на културата. Монасите живеят живот на молитва и съзерцание, посвещавайки се на духовно израстване и служене на другите.

Посетителите на манастира могат да станат свидетели на ежедневните ритуали на монасите, които включват пеене, молитва и медитация. Монасите също участват в проекти за работа и услуги, които са от полза за местната общност, като например грижа за болни и възрастни и предоставяне на образование и обучение на млади хора.

Ролята на манастира в духовния и религиозен живот не може да бъде надценена. Тя е била светилник на надежда и вяра за българите и другитевекове, осигурявайки утеха и вдъхновение на всички, които го търсят.

Посещение на Гложенски манастир

Посещението на Гложенския манастир е незабравимо преживяване, което предлага прозорец към богатата история и духовни традиции на България. Има няколко начина да се възползвате максимално от посещението си, включително:

 • Пристигане рано сутринта, за да станете свидетели на сутрешните молитви и ритуали на монасите
  Направете обиколка с екскурзовод на манастира, за да научите повече за неговата история и архитектура.
 • Посетете църковна служба, за да усетите красотата и силата на пеенето и песнопението на монасите.
 • Посетете музея на манастира, за да видите неговата колекция от религиозни артефакти и произведения на изкуството.
 • Разходете се в околностите, за да оцените естествената красота на Стара планина.

Важно е да запомните, че Гложенският манастир е свещено място и посетителите трябва да се обличат скромно и с уважение, да не носят шапки и дрехи с открити колене или рамене. Снимането не е разрешено в църквата и посетителите винаги трябва да поискат разрешение, преди да направят снимки на монасите или други хора на територията.

Какво интересно в района на Гложенски манастир Св. Георги Победоносец?

 • Екопътека с.Гложене - близо до Тетевен
 • Пещера Съева дупка - близо до Ботевград
 • Екопътека Нагоре към Слънцето - близо до Тетевен
 • Екопътека Заслон Опасен зъб - близо до Тетевен
 • Исторически музей, Тетевен
 • Ферма "Сините Щрауси" - близо до Луковит
 • Екопътека Под пръските на водопада - близо до Тетевен
 • Резерват Боатин - площ 1597 ха - близо до Тетевен
 • Екопътека Стражка могила - близо до Ботевград
 • Екопътека Екот от камбанен звън - близо до Рибарица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *