Клисурски манастир Св. Св. Кирил и Методий

Клисурският манастир се намира във Врачански балкан, на северните склонове на връх Тодорини кули и отстои на 9 км от гр. Берковица. Запечатал е в себе си важни културни и духовни ценности от Българската история. Четвърти по големина в България, манастирът впечатлява посетителите още с преминаването на прага и първите крачки в двора. Светата обител е изключително красиво и вдъхновяващо място. Погледът бива запленен от разположения на високо храм „Св. Св. Кирил и Методий”, а около него добре облагородени зелени площи и алеи, които отвеждат посетителите към останалите помещения запазили възрожденски стил и малък параклис „Св. Николай Чудотворец”.

История и архитектура на Клисурски манастир

Клисурският манастир е бил център на духовен живот още по времето на Втората българска държава (1240г.). На мястото на сегашния манастир е имало основи на стара църква и останки от друг манастир, познат като „пустия манастир“.

По време на Втората българска държава е бил познат като Врещецки манастир, заради разположението му покрай долината на река Врещица. След падането на България под Османско иго, манастирът е бил напълно опожарен и разрушен, като мястото за дълго остава необитаемо. През 17 в. шестима монаси се заселват с идеята да възстановят манастира, но желанието им се осуетява покрай Чипровското въстание от 1688г. След потушаването му, група бунтовници намират убежище в манастира. Монасите са били убити, защото отказват да ги предадат на турската потеря. Телата им били изгорени в близост до манастира. На това място бликнал извор, който във времето се оказал целебен. Много хора с физически и душевни недъзи получили благодатно изцеление отпивайки от водите на аязмото. Над извора израснали шест букови дървета, точно колкото е броя на убитите монаси.

Близо век по-късно, манастирът отново е възстановен (през 1742г.) с дарение от жителите на близкото село Клисура (днес с. Бързия). През 1862г. отново търпи поражение, когато началникът на турските войски в Берковица – Юсуф бей  го опожарява. Той отнася със себе си колони от храма и дори престолния камък, за да го ползва в строежа на банята си. По време на това покушение са избити над 120 души – мъже, жени и деца.

През 1867г. започва ново възстановяване на манастира от младия монах Антим (Александър Дамянов). Пристига на това място на 33 годишна възраст, заселва се в колиба от клони и пръти. Първоначално с лични средства възражда стария параклис „Св. Николай”, магерницата и аязмото. След години поискал да издигне голям храм „Св. св. Кирил и Методий“ на височината, на която го виждаме днес. Това става с разрешение на султан Абдул Азис от юни 1874г. През следващото десетилетие продължава вътрешната украса и зографисване на храма. Участие имат баща и син Фандъкови, зографа Никола Иванов, професорите Георги Желязков и Георги Богданов. След 1945г. се извършва поетапно преизграждане на манастирските сгради и довеждането им до днешния изглед.

През 1991г. игуменът на манастира архимандрит Сионий, днешният Велички епископ, започва благоустройство на вътрешното пространство на манастирския комплекс. От 2003г. игумен на Светата Клисурска обител е архимандрит Антим IV, който изгражда паметници на архимандритите Антим Дамянов и Антим III, като напълно възстановява собствеността върху национализираните манастирски имоти и съживява земеделската стопанска дейност. Клисурският манастир функционира до 2008г. като мъжка общежитийна Света обител. След това с благословението на Видинския митрополит Дометиан, манастирът бива населен от сестринство с майка Таисия и получава статут на женски манастир.

Клисурски манастир Св. Св. Кирил и Методий в днешни дни

Към днешна дата Клисурски манастир е действащ девически манастир. Църквата “Св. Св. Кирил и Методий” е официално осветена от Видинския митрополит през 1891 г. Освен нея и малкия параклис „Св. Николай Чудотворец”, комплексът включва 3 големи жилищни сгради, голямо стопанство и магерница, обградили много добре поддържания и красив вътрешен двор.

В Светата обител има иконописно ателие, в което сестринството изографисва икони по традицията на древната Охридска школа. Техниката е с яйчена темпера върху масивни дъски. Средновековната икона има дълбоки корени и е част от историята на българския народ. Тя е украсявала всички църкви и манастири в нашата страна, украсява старинните храмове, които са успели да устоят на трудните времена.

През 2012 г. в Клисурския манастир е открит музей на Църковната история на Видинската епархия. В него може да се запознаете с историята на Клисурски манастир от XIV век до днес. Освен историята на Светата обител, той е тясно свързан с Църковната история на цялата Видинска епархия, както и с великите български църковни дейци Екзарх Антим I и Екзарх Йосиф. Колекцията на Църковния музей включва уникални експонати от историята на Православната църква и Българската държава. Музеят е единствен във Видинската епархия и в една от витрините му се съхраняват вещи на първия български екзарх Антим I.

Един от най-ценните експонати на музея е позлатено сребърно евангелие с обков, което тежи 25 килограма. Както и едно още по-старо евангелие от 1778г. В двора на манастира се намира и малко магазинче, от което може да си закупите продукти произведени в Светата обител или от местни производители.

Посещение на Клисурски манастир

На около 3 км. след с. Бързия се отклонявате за гр. Вършец. След още 5 км. се стига до отбивката за Клисурски манастир. Има указателни табели, а пътят е асфалтиран и сравнително в добро състояние. Пред самия манастир има голям паркинг.

Около манастира има чудесен парк, който предлага възможност за разходка и хубаво заведение, в което може да опитате традиционни ястия от националната кухня, приготвени с продукти от манастирската ферма.

Самият манастир предлага места за настаняване. Разполага с леглова база от 80 места + два апартамента. Стаите са със самостоятелен санитарен възел. Може да се възползвате от организирани планински излети, конна езда, фолклорни концерти, приготвяне на обредни хлябове.

През 2000 г. в аязмото на Клисурски манастир е открита т.нар. “жива вода”, която идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита.

Какво интересно в района на Клисурски манастир Св. Св. Кирил и Методий?

  • Язовир Среченска бара - близо до Вършец
  • Въжен парк Вършец - близо до Вършец
  • Градски исторически музей (Вършец)
  • Екопътека Иванчова поляна - близо до Вършец
  • Етнографски музей (Берковица)
  • Къща музей „Иван Вазов“ (Берковица)
  • Екопътека Хайдушки водопади - близо до Берковица
  • Резерват Горната кория - площ 161 ха - близо до Берковица
  • Връх Ком - височина 2016 м. - връх в Стара планина
  • Вазовата Екопътека и водопад Скакля - близо до Своге

Снимки от Клисурски манастир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *