Kрепост Дръстър

Крепостта Дръстър е една от най-древните крепости, разположени на територията на България. Останките от някогашното й величие могат да се наблюдават в околностите на град Силистра.

Според историческите сведения първото укрепление тук е създадено от траките. По-късно върху руините на тракийското защитно съоръжение римляните съграждат голяма и силна крепост на брега на река Дунав. Своят разцвет под римско управление достига през 1 – 2 век, а по това време било известно с името Дуросторум.

Към средата на 2 век града е нападнат от варварски племена – бива разграбен и опустошен. Така за няколко века крепостта е изоставена, докато през 6 век не дошли славяните и не възкресили угасналата й мощ. Те й дали ново наименование – Дръстър. По-късно крепостта е едно от най-значимите съоръжения в България и е играела важна роля за защитата на българските земи от вражеските атаки от север.

В различни периоди укрепеният замък е бил в български и византийски ръце. През 969 година киевският княз Светослав успява да го превземе за кратко. През 972 година Дръстър преминава в ръцете на византийския император Цимисхий, който го нарича Теодорупол. Няколко години по-късно Самуил отново прави съоръжението българско владение. Алексий Комнин също е имал апетити към крепостта, но след въстанието на Асеневци през 1185 година, Дръстър става част от Второто българско царство, а също така и важен митрополитски център. През 1391 година крепостта пада окончателно под турска власт. Следва период на упадък и разруха, а в наши дни е запазена съвсем малка част от миналото й могъщество.

При археологически проучвания тук през 2008 е открита централната градска порта. Тя се състои от две защитни кули във формата на петоъгълник , а разстоянието което ги дели е 8 метра.

Укреплението Дръстър е поредното доказателство, че България е имала велика история, както и смели мъже, които да се борят за страната си.

Ако имате път Силистра, не подминавайте руините на крепостта, които са частица от нашия многовековен дух и култура.

Какво интересно в района на Kрепост Дръстър?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *