Крепост Маркели

Крепост Маркели

Маркели е средновековна византийска крепост, която се намира на 7,5 км югозападно от гр.Карнобат, област Бургас. Мястото избрано за крепостта е с изключително стратегическо значение. От възвишението върху което е разположена, има възможност да се наблюдават подходите към важни проходи през Стара планина – Мокренски, Върбишки и Ришки, както и да се поддържа пряк зрителен контакт с редица укрепени селища в подножието на източните части на Средна гора и Стара планина.

Отбраната на самата крепост е улеснено от естествената защита на река Мочурица и скалните откоси на северозапад. Прави впечатление изборът на място на водоотбранителната кула на левия бряг. Тя е разположена точно срещу единствения в близкия район участък от реката с плитко скалисто корито, без затлачвания и заблатявания.

Общата площ на Маркели е 460 декара, а дължината на крепостните стени е 530 м. Защитните ровове и валове обграждали крепостта като пръстен могат да се видят и до днес. Те са едни от най-големите изкуствено изградени укрепления открити до сега на Балканския полуостров. Крепостта е била непристъпна, а при обсада се снабдявала с вода чрез специално изградено водно съоръжение свързващо града с близката река.

Край Маркели са се разиграли редица сражения и войни през средата на VIII-началото на IX век между България и Византия. Тук през 756 г. хан Винех губи сражение с император Константин V. По късно, през 792 г., според писанията на Теофал Изповедник, българският хан Кардам печели битка срещу император Константин VI. А през 811 година император Никифор I използва Маркели за изходна точка за злополучния си поход срещу България. След като ограбил и опожарил българската столица Плиска, Никифор потеглил обратно към Константинопол като победител, но без да подозира попаднал в засада в планинските теснини на Върбишкия проход, където е напълно разбит от войските на хан Крум и загубва живота си.

Какво интересно в района на Крепост Маркели?

  • Язовир Цанко Церковски - близо до Карнобат
  • Зоокът - Карнобат - близо до Карнобат
  • Язовир Детелина - близо до Карнобат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *