Крепост Меджиди табия

Турският форт „Абдул Меджиди“ (Меджиди табия), намиращ се южно от Силистра, е най-запазеният от отбранителната система на Османксата империя. Крепостта е градена през периода 1841-1853г. По време на строежа, през 1847г. крепостта е посетена от султан Абдул Меджиди, който проявил голям интерес към нея. По този повод тя е наречена на негово име – Меджиди табия.

Построяването на крепостта е наложено от необходимостта за допълнително укрепяване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на импереята. “Меджиди табия“ представлява част от укрепения четириъгълник Силистра – РусеШуменВарна. (Тя е една от седемте крепости-фортове, разположени в полукръг около централната турска крепост отбранявали Силистра по време на Кримската война.)

Крепостната стена има формата на неправилен петоъгълник и достига на височина до 8 метра. Около нея имало ров, пълен с вода Към една от стените е прикрепена цитадела с полукръгла форма (казармените помещения). В полукръг около нея е издигнат земен насип с оформени гнезда за оръдията.

Снимки от Крепост Меджиди табия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *