Крепост Траянова врата

Траянова врата е средновековна крепост изиграла важна роля в българската история и станала неразделна част от миналото на страната ни. Тя е разположена в непосредствена близост до град Ихтиман, на около 54 км. от София.

Укреплението води началото си от 2 век, като е издигнато по нареждане на римския император Траян, за да охранява границата между Тракия и Македония. На размери било сравнително малко, а днес руините на отминалото му могъщество се извисяват над тунела  „Траянова врата“ на магистрала  „Тракия“.

Първоначално крепостта е носела името Суки, но по-късно, когато българите се заселват по тези земи и териториите минават под тяхна власт, я наричат Щипон. Тогава българите ремонтирали съоръжението и започнали да го използват, за да защитават тези земи от нападенията  на врагове. То имало огромни каменни зидове, които го опасвали от всичките страни.

Макар и малка на размери, крепостта имала  важно местоположение, тъй като се издигала на планинско възвишение, което било защитен пункт на линията  Средец – Ниш – Белград от Константинопол. Истината е, че днес не знаем много за съществуването на крепостта, тъй като не са запазени почти никакви извори, засягащи миналото й.

Тук обаче през 986 година се състояла една от най-великите и запомнящи се битки в българската история. Тя се разиграла между войските на византийския император Василий Втори и българския цар Самуил. Българите показали мъжество и достойнство в тази битка, водена  на 17 август и в крайна сметка победили страшния враг. Византийците започнали да се спасяват с бягство, а техният водач бил пленен.

Днес от крепостта не е останало много, тъй като под влиянието на природните сили започнала  да поддава и постепенно да се руши. За съжаление никой не положил повече усилия да бъде възстановена и така тя напълно запустяла.

Траянова врата е още едно кътче в страната ни, което дълбоко пази тайните на нашите предци. Нека направим,така че повече българи да научат за нейното съществуване и заедно да търсим отговорите, които ни вълнуват, заровени под тоновете руини!

Какво интересно в района на Крепост Траянова врата?

  • Язовир Тополница - обем 137 куб.м. - близо до Панагюрище
  • Ферма за щрауси "Щраусово забавление" - близо до Костенец
  • Язовир Бозалан (Веринско) - близо до Ихтиман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *