Национален парк Пирин

Национален парк Пирин

Национален парк Пирин е един от трите национални парка в Република България и обхваща около 4000 ха от северния дял на планината. Това е най-красивата, най-величествената и най-посещавана част от Пирин. Релефът в тази част на планината е с подчертано алпийски характер, а най-високата точка е вторият по височина връх в България - Вихрен (2915 м.).

Най-старото познато име на планината е от времето на траките Орбелус белоснежна, познато ни от траките, докато славяните са я наричали Перин или Перун.

Общоприето е мнението че името на планината се свързва със славянския бог Перун - повелител на гръмотевиците. В същото време, по-задълбочени проучвания сочат, че по вероятно е името да произхожда от древнотракийската дума перунтос, което се превежда като „скала”. Най-старото познато име на Пирин планина е Орбелус, отново от времето на древните траки, което пък означава „белоснежна”.

Национален парк Пирин е съставен от разнообразни природни, културни и исторически участъци. Вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, страховити бездни на циркусите, изумрудени езерата, мъхави еделвайси и бистри реки представляват естествен пейзаж и среда за обитаване от животни като диви кози, сърни, мечки, диви котки и вълци и др.

На територията на парка има над 182 вида лечебни растения. Описани са 1315 вида висши растения, което е около 1/3 от българската флора. В парка се срещат още около 320 вида мъхове и 165 вида водорасли. Тук се намира и най-старото дърво в България - Байкушевата мура, чиято възраст се оценява на повече от 1300 години.

Разнообразният релеф и флора е предпоставка и за многообразен животински свят. В националния парк са описани над 2000 вида безгръбначни животни и над 200 вида гръбначни животни. Парка обитават жабата дървесница и шипоопашатата костенурка, които са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

На територията на национален парк "Пирин” са описани 159 вида птици, които представляват 40% от видовете на територията на България.

Пирин е богата на водоизточници планина. Тя дава началото на голям брой реки, които принадлежат към водосборните басейни на Струма и Места. Най-голямото водно богатство на Пирин са многобройните езера с ледников произход. Те са разположени в малки и големи циркуси и са сравнително дълбоки и бистри , а поради голямата надморска височина са и много студени. Едно от тях е Поповото езеро - второ по дълбочина и четвърто по големина езеро в България.

В рамките на националния парк се намират два природни резервата - Баюви дупки - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резерват Юлен.

В парка има няколко паркови района - „Синаница”, „Баюви дупки”, „Вихрен”, „Безбог” и „Каменица”, част от който е и район „Трите реки”. Посетителският информационен център на Национален парк Пирин се намира в Банско.

Вижте коментари за Национален парк Пирин

Хотели в близост

къща за гости Катеричка
Сандански • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка
къща за гости Бизева къща
Банско • Цена на човек: 28.3 - 60 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, безплатен интернет
къща за гости Гърбеви
Добринище • Цена на човек: 30 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Парапунови
Добринище • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Национален парк Пирин


Забележителности в близост

Връх Вихрен
област Благоевград
Роженски манастир - Мелник
област Благоевград
Мелнишки пирамиди
област Благоевград
Кордопулова къща - Мелник
област Благоевград
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.