Резерват Ропотамо

Природен резерват Ропотамо е защитена дива местност на 50 км. в южна посока от град Бургас и е задължителна дестинация за всеки, който обича природата, приключенията или иска да избяга от ежедневието. Резервата обхваща на близо 100 кв.км териория по протежението на река Ропотам, която е дом на разнообразна флора и фауна, включително редки и застрашени видове, които са специфични за района. Природният резерват Ропотамо

История на резерват Ропотамо

Ропотамо е известен като една от първите обявени за защитени територии райони. През 1940 година той придобива статут на резерват, но 22 години по-късно е отменен и става народен парк. Тъй като последвалите десетилетия се характеризирали с масово застрояване на плажната ивица и бурното развитие на морските курорти, значителна част от природата на Ропотамо става жертва на строителната треска. Поради тази причина през 1992 година територията отново става резерват.

Защитени видове в резерват Ропотамо

Там се среща изключително голямо разнообразие на уникални растителни и дървесни видове, някои от които са включени в списъка на Червена книга на България. В границите на резервата влизат и невероятни природни забележителности, в това число лиманът на река Ропотамо, множество блата и скални чудеса, блатото Аркутино, лонгозните гори и огромни дюни.

В резерватa расте и ценния морски пелин, който служи за производството на различни медикаменти срещу паразити. Резерват Ропотамо е убежище за застрашени видове, като ропотамската иглика и европейската видра, които са присъщи за този район. Могат да се наблюдават и водна линия и блатна тръстика.

Интересните места, които имате възможността да видите в Ропотамо са причудливите скални образувания „Лъвска глава“ и „Веселата скала“. Остров Свети Тома, прочут повече като Змийския остров заради многобройните водни змии, които го обитават, също е доста атрактивен.

Това е диво място, огромна част от което е заето от диви кактуси от вида Опунция. Те са пренесени там от ботаническата градина в Братислава и засети на острова през 1933 година по заповед на цар Борис Трети.

Туристически посещения на резерват Ропотамо

Ако искате да разгледате отблизо резервата, най-удачният начин за това е разходка с корабче. Обиколката трае близо час и ще имате възможността отблизо да се насладите на всички красоти, които се крият навътре в резервата. Това със сигурност ще се превърне в незабравим за вас момент и би ви се искало да го повторите отново!

Изследването на тази дива местност е възможност да станете свидетели на природата в нейната най-чиста форма, където недокоснати гори, криволичещи реки и девствени плажове се събират, за да образуват уникален природен пейзаж. Посетителите могат да се потопят в спокойствието и да наблюдават безбройните видове птици, влечуги и бозайници, които наричат ​​това място дом. Често забелязващи се видове са диви свине,черни щъркели и дори игриви делфини.

Природният резерват Ропотамо предлага редица дейности, които го превръщат в рай за любителите на открито. От пешеходен туризъм през гъстите гори, спускане с каяк по река Ропотамо до скално катерене, планинско колоездене и конна езда, има няколко начина да усетите дивата природа.

Резерватът служи и като идеална дестинация за бягство от хаоса на съвременния живот. Тихите гори и спокойните плажове осигуряват спокойно убежище за тези, които търсят релакс или медитация. Природен резерват Ропотамо е убежище, което предлага на посетителите бягство от стреса и шума на ежедневието.

В обобщение, природен резерват Ропотамо е дива местност в България, която демонстрира красотата на природата, осигурява местообитание за редки и застрашени видове, предлага набор от дейности на открито и служи като спокойно убежище от суматохата на ежедневието .

Какво интересно в района на Резерват Ропотамо?

  • Езеро Стомопло - близо до Поморие
  • Аква Планет - близо до Приморско
  • Екопътека По следите на римляните - близо до Приморско
  • Язовир Ясна поляна - близо до Поморие
  • Аквапарк Нептун - близо до с. Равадиново
  • Атлиманско блато - близо до Китен
  • Археологически музей (Созопол)
  • По пътя на кавказките пирати - лази - близо до Царево
  • Созопол - стария град - близо до Созопол
  • Язовир Крушевец - близо до Бургас

Снимки от резерват Ропотамо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *