Геопарк Искър–Панега

Геопарк Искър–Панега е едно наистино прелестно и магнетично кътче от нашата България. Той се намира в община Луковит и се състои се от два малки района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк „Панега”.

Това е първият по рода си геопарк, създаден на територията на страната ни. Много от вас може би ще се зачудят какво означава терминът „геопарк”. Накратко, това е място, където са събрани множество обекти, които са от геоложки, геоморфоложки и палеонтоложки тип и притежават културно–историческа или природна стойност. Към него се причисляват всички природни и исторически забележителности, разположени на територията му, като целта е да се засили интереса на туристите към тях.

Единият от районите на Искър–Панега – Карлуковият карстов комплекс се намира непосредствено до село Карлуково и притежава изключително красива природа и най-различни скални феномени. Тук са разположени повече от 400 пещери като се делят основно на хоризонтални и вертикални. Цялата местност е осеяна с карстови пропасти, а най-голям интерес сред посетителите предизвикват Банковица, Кучешката, Свирчовица и др. Доста атрактивен е и скалният мост Проходна.

Крайречният парк Панега се простира на няколко километра от град Луковит. Паркът следва извивките на живописните брегове на река Панега, която извира от големият карстов извор Глава Панега и се влива в река Искър. Всичко наоколо е една идеална смесица от пленителни гледки, чудати скални формирования и гъсти гори. Огромно впечатление правят прелестните меандри. Хората вярват, че тук има нещо загадъчно и мистично и, че цялата хармония, която витае из въздуха успокоява нервите и премахва стреса и напрежението.

В геопаркът има и специално изграден културно–исторически маршрут, който включва в себе си скалните скитове „Св. Марина”, „Св. Григорий”, църквата „Успение св. Богородица”, село Карлуково и т.н.

Тези, които мечтаят за силни усещания ще останат истински доволни от множеството възможности за екстремни преживявания, които има в местността . Това са скално катерене, изследвания на пещери, рафтинг, бънджи скокове, офроуд и т.н.

Какво интересно в района на Геопарк Искър–Панега?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *