Стобските пирамиди

Стобските пирамиди

Стобските пирамиди са сред най-известните природни образувания в България. Веднага след легендарните Мелнишки пирамиди, скалните чудеса край село Стоб се нареждат като следващите най-атрактивни необикновени формирования у нас.

Те са разположени в непосредствена близост до село Стоб и на 5 км. от село Кочериново. Намират се само на 25 км. от Рилския манастир и 20 км. от Благоевград.

Стобските пирамиди варират в различна големина, като най-често се срещат между 7 и 10 метра, а дори достигат и до 12 метра. Те имат различни форми, някои от които наподобяват очертанията на хора, животни, растения и митични същества. Но като цяло най-разпространени са тези, които приличат на конус, а накрая завършват с големи каменни шапки, изглеждайки по този начин на гигантски гъби. По южната част на рида пирамидите са най-многобройни и разположени близко едни до други. Скалните групи се простират на 74 хектара площ и се издигат в сърцето на Западния дял на Рила.

Според научните изследвания, пирамидите са се формирали преди хилядолетия под въздействието на различните природни влияния, климатични промени и ерозивните процеси. Народните предания свързани с появата на забележителността разказват за нещастната любов на двама влюбени, които искали да се оженят, но в деня на сватбата им майката на булката, която била против това момче да й стане зет, проклела всички присъстващи на празненството да се превърнат на камък. След като изрекла своите тежки думи, всички гости и младоженците тутакси се вкаменели.

До пирамидите се стига посредством живописна екопътека, която тръгва от китното селце. Образуванията са разделени на няколко групи, като и до днес те постоянно променят външния си облик. Някои от тях се рушат, а на тяхно място се появяват нови.

Заради своята уникалност през 1964 година Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност. Миналата година са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта. Тези чудеса са поредното доказателство, че България притежава впечатляваща и прелестна природа и трябва да се гордеем с това, което имаме!

Вижте коментари за Стобските пирамиди

Хотели в близост

хотел Свети Георги
Благоевград • Цена на човек: 25 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Мурите
Сапарева баня • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса
квартири Уют
Сапарева баня • Цена на човек: 16.7 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Лазов
Сапарева баня • Цена на човек: 20 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Условия за самостоятелно приготвяне на храна и консумирането и!
хотел Виа Лакус
Сапарева баня • Цена на човек: 22.5 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ощзакуска на блок-маса, ползване на СПА-зона, ползване на зона за релакс и игри, полздване на външен
виж още хотели

Коментари за Стобските пирамиди


Забележителности в близост

Рилски манастир ЮНЕСКО
област Кюстендил
Седемте рилски езера
област Кюстендил
водопад Рилска скакавица
област Кюстендил
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.