Водопад Орфей и каньона на водопадите

Да се докоснеш до красотата и уникалността на българската природа е едно от най-прекрасните неща, които човек може да изживее. Дългите преходи в планината, вдишването на свеж въздух, който прочиства тялото ти и избистря ума и близостта с природата са удоволствия, на които се наслаждават заклети планинари, любители на пешеходния туризъм и хора, които просто искат да си починат от шумотевицата в града.

Екопътеката Каньонът на водопадите е уникално място, което отвежда хората до невероятни природни чудеса. Тя е с дължина 6 км. и пресича резерват Сосковчето. Намира се в околностите на град Смолян, а маршрутът може да бъде извървян за 4 часа спокойно ходене в едната посока. Началото й е в посока село Мугла, като на 1 км. след Смолян има отбивка надясно и малка табела за екопътеката. Второстепенния път ще ви отведе до няколко изоставени сгради. Там ще трябва да паркирате автомобила си, защото по-нататък е невъзможно да се продължи с кола.Екопътеката е наскоро изградена и навсякъде са поставени знаци и маркировки, които помагат на посетителите да се ориентират.

Резерват Сосковчето е уникално творение на природата, тъй като там река Герзовска е образувала над 50 водопада. По този маршрут туристите могат да се насладят на красотата на десетина от тях. Най-забележителният сред тях е водопад Орфей, висок около 70 метра и носещ името на митичния певец Орфей. Най-подходящото време за посещение на водопада е пролетта и лятото, когато времето е топло и приятно и цялата природа е разцъфнала. Гледката от там е несравнима – високи била, изпъстрени със зеленина, а от горе само синьото небе.

Другите по-мънички водопади като Камен улей, Сърцето, Казаните Ропката също са очарователни и човек може да остане без думи пред вида им.

Направете си страхотна разходка по екопътеката Каньонът на водопадите, запечатайте най-хубавите моменти и гледки на снимки и се наслаждавайте на спокойните мигове в планината!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *