Водопад Горица

Овчарци е малко и китно селце в Западна България, което се намира на няколко минути от град Сапарева баня. Селцето е известно със своята великолепна природа и водопади, кой от кой по-красив и забележителен. Река Горица дава началото на тези уникални творения на природата, които са истинска атракция за туристите и малките деца. Самата река извира от връх Кабул, а по пътя си е изваяла прекрасни водни каскади и скални форми.

Най-високият сред водопадите е Горица, чийто води се спускат от близо 40 м. височина. Районът около него подходящ за отдих и пикник.

За да се стигне до водопад Горица се тръгва от центъра на селцето, а екопътеката започва от реката и продължава през гъстата гора. През пролетта всичко наоколо е разцъфнало и зелено, а водопадът можете да го видите в пълния му блясък.

Общата височина на природната забележителност е 39 м. Около него има подходящи места, където да поседнете за почивка, за да се полюбувате на живописните гледки или да отидете на пикник с близките си хора.

За името на водопада местните жителите разказват една интересна легенда. Тя се свързва с младата девойка Горица и нейния любим Йовица. Горица била най-красивото момиче в селцето и тъй като беят я искал за жена, изпратил подчинените си да я отвлекат. Горица тръгнала да търси спасение в планината, но турците успели да я настигнат. За да не попадне в техен плен, тя се хвърлила в реката от високата скала. Така водопадът бил наречен на нейно име.

В околността има доста интересни исторически забележителности, които можете да разгледате. В село Овчарци интерес представляват църквата Св. Богородица и храмът, изграден от майсторите строители Кириаку и Малце от село Крушево. В град Сапарева баня имате възможност да наблюдавате единствения гейзер – фонтан в България и континентална Европа. Старинната църква Св. Никола и Св. Четиридесет мъченици са други изконни български светини. От града тръгват някои от най-популярните маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера,Боровец и Рилския манастир.

Какво интересно в района на Водопад Горица?

  • Езеро Паничище - близо до Паничище
  • Екопътека Пътека на приказките - близо до Паничище
  • Въжен парк Бороланд - близо до Самоков
  • Резерват Скакавица - площ 71 ха - близо до Сапарева баня
  • Водопад Рилска скакавица - близо до Сапарева баня
  • Екопътека Водопад Горица- Овчарци - близо до Сапарева баня
  • Птичо езеро (Ашикларгьол) - близо до Рила
  • Седемте рилски езера  - 7 езера - близо до Паничище
  • Урдини езера  - 6 езера - близо до Сапарева баня
  • Връх Харамията - височина 2464 м. - връх в Рила

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *