водопад Полска Скакавица

водопад Полска Скакавица

Водопадът Полска скакавица е едно от най-красивите, спокойни и възхитителни места в България. Ако искате да се отдалечите от градския шум, да усетите тишината на природата и да се заредите с много положителна енергия, то тогава непременно посетете това приказно кътче.

Природната забележителност се намира из просторните гори на Земенската планина и отстои на 80 км. от София и на 60 км. от град Перник. Съвсем близо са разположени град Земен и село Ръждавица.

Водопадът се издига на 700 м. надморска височина и е образуван от малката рекичка Широки дол – десен приток на река Струма, която преминава през селцето Полска Скакавица. Водите на реката падат от 50 м. височина и образуват невероятната гледка на този изключително живописен водопад. Течението на реката е оформило назъбени скални тераси, по които се стича водната струя. Районът около забележителността е обрасъл с буйна растителност,а мястото изглежда диво и недокоснато от човешка ръка.

Скакавишкият водопад се нарежда на трето място по височина у нас, а за природна забележителност е обявен през 1968 година. Не далеч от това кътче е разположена църквата „Свети Димитър“, която е построена през 1892 година. Близостта на храма с водопада превръщат местността около с. Полска Скакавица в чудесна туристическа дестинация.

За да достигнете до водопада има два начина. Ако не разполагате с автомобил, можете да хванете влака Кюстендил - София и да слезете на ж.п. спирката Скакавица. От там продължавате по тясна пътечка, после преминавате през тунел и достигате до стара изоставена къща. Трябва да поемете по пътеката, която преминава покрай къщата и след около 30 минути ходене пеша ще се озовете пред водопада.

С кола пътят ви от Кюстендил ще продължи през село Ръждавица и след това се поема към село Полска Скакавица . Преди да достигнете селото има малка табела, която ви упътва да завиете надясно по черен път. Самият черен път, който води до водопада е препоръчително да се изминава само с джип. Ако колата ви е ниска, паркирайте я на подходящо място и продължете пеша. Ако решите да продължите пеша, след 1 час вървене ще достигнете до една къща за гости и старото селско училище. Оттам продължавате по тясна пътека и след 20 минути ще сте в подножието на водопада.

Вижте коментари за водопад Полска Скакавица

Хотели в близост

къща за гости Вила Бистрица
с.Бистрица • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Безплатно ползване на басеин, интернет и паркинг.
къща за гости Мурите
Сапарева баня • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса
квартири Уют
Сапарева баня • Цена на човек: 16.7 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Лазов
Сапарева баня • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Условия за самостоятелно приготвяне на храна и консумирането и!
виж още хотели

Коментари за водопад Полска Скакавица


затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.