водопад Сливодолско падало, Бачково

водопад Сливодолско падало, Бачково

Името на най-високия водопад в Родопите е Сливовдолското падало. Той се издига на височина от 50 м. и е оправна точка за множество туристи всяка година.

Водопадът е изключително живописно, очарователно и спокойно кътче, подходящо за разходка, отдих и пикник. Намира се в рамките на резерват Червената стена, не далеч от село Бачково. Този район се характеризира с множество малки водопади и каскади, които допълват разкоша на природния пейзаж.

Река Сливов дол дава началото на Сливодолското падало, а на 9 декември 2005г. водопадът заедно с прилежащата територия (6851 дкар) са обявени за природна забележителност.

Екопътеката до водопада започва от хижа Марциганица, а преходът до там трае около 1 час. Има и друг път, който е след тунела на село Бачково, като от лявата му страна стартира самата пътечка.

Най-подходящото време за посещение на водопада е през пролетта и лятото, защото тогава снеговете се топят и водопадът е най-пълноводен. Огромна доза очарование допринасят и зелената растителност, вековните гори и разцъфналите поляни.

Тъй като водопадът се намира в защитена територия, природата се е запазила изцяло в пълния си блясък и не е докосната от човешка ръка. Реката е изваяла по своя път множество малки водни каскади и удивителни скални форми в мекия варовик. Водата е толкова бистра и чиста, че човек има усещането, че може да се огледа в нея. На територията на биосферния резерват се наблюдават редки и защитени растителни видове като родопски силивряк, бръшлян, папрати и т.н.

Други интересни места, които могат да се разгледат в резерват Червена стена са Бачковският манастир(вторият по големина манастир у нас) и Асеновата крепост (издига се на самотна скала на рида Могилата, само на 2 км. от град Асеновград). В допълнение ще споменем и скалният феномен Беланташ, пещерата Топчика и местността Усойката.

Стига да имате време и желание, възможностите за туристически приключения в района са много и най-разнообразни.

Вижте коментари за водопад Сливодолско падало, Бачково

Хотели в близост

семеен хотел Комплекс Авалон
Асеновград • Цена на човек: 12.5 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
Бизнес Хотел Пловдив
Пловдив • Цена на човек: 37.5 - 80 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, интернет, паркинг
стаи за гости Капана
Пловдив • Цена на човек: 22.5 - 42.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
семеен хотел Габи
Пловдив • Цена на човек: 32.5 - 37.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, Паркинг, Интернет, Сауна и Солариум
апартаменти Бейкърс
Пловдив • Цена на човек: 30 - 30 лв
Включва нощувка, Резервации се приемат за минимум 2 нощувки!
виж още хотели

Коментари за водопад Сливодолско падало, Бачково


Забележителности в близост

Бачковски манастир
област Пловдив
Асенова крепост
област Пловдив
Античен театър - Пловдив
област Пловдив
Стария Пловдив
област Пловдив
Батак
област Пазарджик
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.