Национален парк Централен Балкан

Централен Балкан е един от трите национални парка на България. Паркът обхваща площ от 720 кв.км от най-високата средна част на Стара планина. Средната надморска височина е около 1000 м., като най-ниската точка е на входно-изходен пункт Карлово (500 м.), а най-високата на връх Ботев (2376 м.). Обявен е за национален парк през 1991 г. Територията му обхваща вековни букови гори, просторни била – покрити с тучни пасища и низ от сурови върхове. Деветте резервата – „Боатин“, „Царичина“, „Стенето“, „Джендема“, „Козя стена“, „Северен Джендем“, „Стара река“, „Пеещи скали“ и „Соколна“ – заемат една трета от площта на Централен Балкан.

От тази част на планината извират голям брой от българските реки, по-големите от които Осъм и Росица (на север) и Тополица, Стряма и Тунджа (на юг). Почти всички, извиращи от парка реки са стръмни с множество речни прагове, които включват някой от най-високите и внушителни водопади в България – Райското пръскало (124,5 м), Карловското пръскало (120 м), Видимското пръскало (80 м) и Кадемлийското пръскало (72 м).

В националния парк най-добре е развит пешеходният туризъм. Създадени са множество маршрути и туристически пътеки. Освен това са създадени и 10 маршрута за конен туризъм, няколко велопътеки. Маршрутите минават през стратегически подбрани местности подходящи за наблюдение на специфичната за парка флора и фауна, както и на историческите и културни забележителности, разположени в рамките на неговата територия. Сред величествени пейзажи паркът съхранява удивителното многообразие от животни и растения на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък. Всеки турист е важно да има предвид характерната за парка честа и бърза промяна в метеорологичните условия.

Хижите разположени в рамките на националния парк са 20 и всички са пряко подчинени на Българския туристически съюз (БТС). Общият капацитет на хижите е над 1400 легла. Туристическите бази се стопанисват от управата на парка и имат капацитет от повече от 250 легла.

Какво интересно в района на Национален парк Централен Балкан?

  • Връх Ботев - височина 2376 м. - връх в Стара планина
  • Връх Побита глава - височина 2075 м. - връх в Стара планина
  • Водопад Райското пръскало - близо до Калофер
  • Връх Ушите - височина 2115 м. - връх в Стара планина
  • Резерват Джендема - площ 4220 ха - близо до Калофер и Карлово
  • Връх Параджика - височина 2209 м. - връх в Стара планина
  • Резерват Северен Джендем - площ 1610 ха - близо до Априлци
  • Връх Млечни чал - височина 2255 м. - връх в Стара планина
  • Екопътека Видимско пръскало - близо до Априлци
  • Джендемски водопади - близо до Калофер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *