Ждрело Вратцата

Ждрелото Вратцата се намира в Природен парк „Врачански Балкан” в югозападната част на град Враца.
Това е едно от най-удивителните и приказни кътчета, които се намират в нашата родина. Пред величествения му вид всеки изпитва възторг и възхищение, дори секва дъха. Вратцата представлява чудато скално образувание, което е единствено по рода си у нас, но в същото време излъчва някаква смразяваща и вцепеняваща красота.

Проходът се простира на площ от 2 хектара и изцяло се състои от страховити скали, които обаче притежават свое очарование и прелест. А точно под тях минават ледените води на река Лева. Погледът ви не би могъл да обхване целия този пейзаж, който се издига пред очите ви. Феноменът кара кръвта ви да закипи, а сърцето ви да забие бързо, тръпнещо пред внушителната панорама.

От дълго време насам Вратцата предизвиква огромен интерес сред туристите от различните краища на страната ни. То е притегателно място, както за хора, които обичат да са по-близо до природата, така и за всички любители на скалното катерене и професионални катерачи. Проходът е просто същински за тях. В най-високата си част, отвесните и назъбени скалите достигат до над 400 метра височина, което превръща ждрелото в най-високото на Балканския полуостров. Те се разделят на общо три части: Централна стена, Източен и Згориградски масив. Тук са изградени над 140 алпийски маршрута, който, разбира се са с различно ниво на трудност, а някои от тях са доста известни сред катерачите – „Огледалата”, „Винкела”, „Кучешки зъб” и т.н.

В миналото на това място е съществувала могъща крепост, наречена Вратица. Ждрелото е осигурявало естествена защита на укреплението и било трудно превземаемо. Днес от него са останали частични останки.

Оттук преминава пътя за хижа Пътшевица и пещерата Леденика, така че няма как просто да подминете това чудо на природата и да пропуснете възможността си да му се насладите.

Вратцата е обявен за природна забележителност през 1964 година.

Какво интересно в района на Ждрело Вратцата?

  • Резерват Врачански карст - площ 1439 ха - близо до Враца
  • Регионален исторически музей с художествена галерия (Враца)
  • Екопътека Карст и биологично разнообразие - близо до Враца
  • Екопътека Планинарство за начинаещи - близо до Враца
  • Природен парк Врачански Балкан - площ 28844 ха - близо до Враца
  • Екопътека Згориград (Врачанска екопътека) - близо до Враца
  • Екопътека Белите скали - близо до Мездра
  • Екопътека Иванчова поляна - близо до Вършец
  • Въжен парк Вършец - близо до Вършец
  • Градски исторически музей (Вършец)

Снимки от Ждрело Вратцата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *