Абритус - антично римско селище

Абритус - антично римско селище

Абритус е античен римски град, чийто останки са разкрити в Североизточна България, на 1 км. от Разград. Възниква през I-ви век върху развалините на тракййско селище, първоначално под формата на римски военен лагер. През IV в. Абритус е вече добре устроен късноантичен град, добре укрепен от стена с 35 кули, 4 порти и водоснабдителна система. След въвеждането на Християнството за основна религия в империята, Абритус се превръща в епископски център. Специфично за града е било етническото и религиозно разнообразие на населението, свидетелство за което са откритите при разкопки разнородни епиграфски паметници.
В историческите анали, най-често градът е споменаван като мястото, където през III век в битка срещу готите загива римския император Деций Траян.

През 596 г. римския град е разрушен при опустошителните нападения на аварите. По-късно, през VII-VIII век, на негово място възниква българско укрепление, а после и град, които били унищожени при нашествието на киевския княз Светослав в края на Х-ти век.

При разкопките на древния град е открито и най-голямото намирано до момента късноантично монетно съкровище от 853 златни монети.
Днешният резерват Абритус е покрива площ от 1000 дка и включва множество паметници на римската, тракийската и средновековната българска култура. Най-забележителната част от резервата е античният град Абритус с площ от 150 дка.

Вижте коментари за Абритус - антично римско селище

Хотели в близост

хотел Кованлъка
Разград • Цена на човек: 20 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Идол
Търговище • Цена на човек: 40.3 - 67 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, паркинг
хотел Орбита
Шумен • Цена на човек: 7.5 - 110 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Грийн Палас
Шумен • Цена на човек: 33.3 - 80 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, паркинг
хотел Черният щъркел
с.Нисово • Цена на човек: 42 - 60 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, външен отопляем басейн, парна баня, джакузи, фитнес, интернет
виж още хотели

Коментари за Абритус - антично римско селище


Забележителности в близост

затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.