Джендемски водопади

Джендемски водопади

Биосферният резерват Южен Джендем е сред най-красивите и загадъчни места в България. На своята територия е приютил едни от най-труднодостъпните и непроходими места в българските планини. Тук реките Бяла река и Бъзовица са си проправили път през опасни местности и високи скали, като водите им са образували множество водни каскади, някъде достигащи до 80 м. височина.

Като цяло Южен Джендем е труден за преминаване и трябва да сте оборудвани със специална екипировка за алпинизъм. Маршрутът никак не е лесен и не е подходящ за хора без опит. Истинската красота на резервата може да се види като се слезе до самото дъно на каньоните. Там ще се озовете в сърцето на този земен рай, заобиколен от огромни пропасти и бездни.

Еднакво красив и смразяващ, Южен Джендем е уникално предизвикателство, което само най-смелите са готови да поемат.

На изток от равната поляна Дюза,която се намира между връх Ботев и Равнец извира Джендемската река. По-надолу по течението й в нея се влива река Дериндере и други няколко потокат. Продължавайки по своя път и преминавайки през девствени кътчета, реката се влива в Башмандренската река. След това започват уникални водни каскади, най-големите от които си имат имена – Доньовите водопади (разположени са над местността Хайдушка воденица), Трояците (намират се малко след сливането на река Башмандра и Бяла река), Големия Джендемски водопад, Змийските, Широкият водопад, Козият рог и т.н.

Един от най-известните водопади е Големият Джемдемски водопад, който е висок около 12 метра, а в близост до него се намира и Райското пръскало.

Заради това, че резерватът е труднопроходим, всичко наоколо е запазило естествената си красота и чар. Походът през Южен Джендем не се препоръчва за хора, които нямат опит, тъй като теренът е изключително опасен, осеян с множество пропасти, хлъзгави и стръмни участъци. Необходимо е да сте облечени с удобни дрехи, да носите подходящи обувки, да имате достатъчно вода и храна, да сте много внимателни и не на последно място - хубаво метеорологично време! За хубавите емоции, незабравими моменти и вълнуващите гледки ще се погрижи природата!

Вижте коментари за Джендемски водопади

Хотели в близост

къща за гости Вила Мечкарев
Калофер • Цена на човек: 20 - 20 лв
Включва нощувка
самостоятелни стаи Дядо Събчо
Априлци • Цена на човек: 11.3 - 12.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Фамилия
Априлци • Цена на човек: 12.5 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС
вила Роси
Априлци • Цена на човек: 27.5 - 27.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Джендемски водопади


Забележителности в близост

връх Ботев
област Пловдив
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.