Водопад Райското пръскало

Със сигурност много пъти сте чували за магията и очарованието на водопада Райското пръскало и за неговото необикновено въздействие върху емоциите и чувствата на човек. Такава ослепителна красота не се случва да виждаме всеки ден, но трябва да сме горди, че това чудо на природата се намира именно тук, в нашата България.

Водопадът е разположен в полите на величествената Стара планина непосредствено под могъщия връх Ботев, в природния резерват Дженджема. Той е известен още и като Калоферското пръскало, тъй като е разположен в близост до град Калофер.

Намиращ се сред красотата и живописността на природата, заобиколен от завладяващи гледки и спиращи дъха пейзажи, стръмни била и огромни пропасти, гъсти и вековни гори, Райското пръскало се слави като най-високият водопад в България. Неговите бистри и ледено студени води се спускат със страшна сила от близо 125 м. височина и образуват истинска насладата за сетивата. Също така от водопада води началото си малък приток на Бяла река.

Това място е любима туристическа дестинация, особено през горещите летни дни. Хората тук намират така жадуваното спасение от жаркото слънце и имат възможността да се докоснат по-близо до дебрите и най-съкровени тайни на планината. През този сезон всичко наоколо изглежда просто великолепно – природата е разцъфнала и се е показала в цялото си съвършенство, навсякъде се носи приятно ухание на свежи цветя, а въздухът е кристално чист и прочиства дори съзнанието ти от лоши мисли. Сред просторните поля и безграничните небесни хоризонти човек се чувства щастлив и свободен. Това са емоции, които не могат да се опишат с думи, а трябва да се изживеят.

Феноменът действа като магнит и на почитателите на скалното катерене, които мечтаят за нова доза адреналин и вълнуващи приключения. Не много далеч от Райското пръскало е разположена хижа Рай, която е изходна точка на посещението на природния резерват Джеджема.

Какво интересно в района на Водопад Райското пръскало?

  • Резерват Джендема - площ 4220 ха - близо до Калофер и Карлово
  • Връх Ботев - височина 2376 м. - връх в Стара планина
  • Връх Побита глава - височина 2075 м. - връх в Стара планина
  • Джендемски водопади - близо до Калофер
  • Връх Ушите - височина 2115 м. - връх в Стара планина
  • Връх Параджика - височина 2209 м. - връх в Стара планина
  • Резерват Северен Джендем - площ 1610 ха - близо до Априлци
  • Екопътека Видимско пръскало - близо до Априлци
  • Връх Млечни чал - височина 2255 м. - връх в Стара планина
  • Връх Юрушка Грамада - височина 2136 м. - връх в Стара планина

Снимки от водопад Райското пръскало

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *