Джендемски водопади

Биосферният резерват Южен Джендем е сред най-красивите и загадъчни места в България. На своята територия е приютил едни от най-труднодостъпните и непроходими места в българските планини. Тук реките Бяла река и Бъзовица са си проправили път през опасни местности и високи скали, като водите им са образували множество водни каскади, някъде достигащи до 80 м. височина.

Като цяло Южен Джендем е труден за преминаване и трябва да сте оборудвани със специална екипировка за алпинизъм. Маршрутът никак не е лесен и не е подходящ за хора без опит. Истинската красота на резервата може да се види като се слезе до самото дъно на каньоните. Там ще се озовете в сърцето на този земен рай, заобиколен от огромни пропасти и бездни.

Еднакво красив и смразяващ, Южен Джендем е уникално предизвикателство, което само най-смелите са готови да поемат.

На изток от равната поляна Дюза,която се намира между връх Ботев и Равнец извира Джендемската река. По-надолу по течението й в нея се влива река Дериндере и други няколко потокат. Продължавайки по своя път и преминавайки през девствени кътчета, реката се влива в Башмандренската река. След това започват уникални водни каскади, най-големите от които си имат имена – Доньовите водопади (разположени са над местността Хайдушка воденица), Трояците (намират се малко след сливането на река Башмандра и Бяла река), Големия Джендемски водопад, Змийските, Широкият водопад, Козият рог и т.н.

Един от най-известните водопади е Големият Джемдемски водопад, който е висок около 12 метра, а в близост до него се намира и Райското пръскало.

Заради това, че резерватът е труднопроходим, всичко наоколо е запазило естествената си красота и чар. Походът през Южен Джендем не се препоръчва за хора, които нямат опит, тъй като теренът е изключително опасен, осеян с множество пропасти, хлъзгави и стръмни участъци. Необходимо е да сте облечени с удобни дрехи, да носите подходящи обувки, да имате достатъчно вода и храна, да сте много внимателни и не на последно място – хубаво метеорологично време! За хубавите емоции, незабравими моменти и вълнуващите гледки ще се погрижи природата!

Какво интересно в района на Джендемски водопади?

  • Резерват Джендема - площ 4220 ха - близо до Калофер и Карлово
  • Връх Побита глава - височина 2075 м. - връх в Стара планина
  • Водопад Райското пръскало - близо до Калофер
  • Връх Кочмара - височина 2017 м. - връх в Стара планина
  • Връх Равнец - височина 2021 м. - връх в Стара планина
  • Връх Ботев - височина 2376 м. - връх в Стара планина
  • Връх Млечни чал - височина 2255 м. - връх в Стара планина
  • Връх Жълтец - височина 2227 м. - връх в Стара планина
  • Връх Костенурката - височина 2035 м. - връх в Стара планина
  • Резерват Стара река - площ 1975 ха - близо до Карлово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *