Панагюрище

Панагюрище е град в Централна България. Той се намира в Пазарджишка област и е в близост до град Стрелча. Това е един от градовете превърнали се в символ на борбата за освобождение от османския подтисник. Има градски исторически музей в една от малкото запазени възрожденски къщи. В него се съхранява и един от преписите на Кървавото писмо, дало началото на Априлското въстание. Това е и родния град на Райна Княгиня, кедето тя собственоръчно е ушила въстаническото знаме за Априлското въстание.

Градът още е известен с панагюрското златно съкровище, което е рядък археологически паметник от времето на елинистичната епоха и един от символите на Панагюрския край. Открито е недалече от могилата Мрамор през 1949 г. при поземлени работи. Състои се от девет съда с богата украса, изработени от чисто злато – една амфора, седем ритона и една фиала. Тежи 6 кг и 164 г. Най-вероятно комплектът е служел за пиене на вино в религиозна, тържествена или битова обстановка.

Панагюрско златно съкровище

Най-интересният съд е амфората. Сцената на дъното й показва малкия Херакъл, който удушва две змии, един видимо пиян полегнал сатир и две негърски глави с пробити усти, през които се излива течността, Фиалата от Панагюрското съкровище тежи 846 г и има диаметър 25 см – най-голямата и най-тежка фиала от античния свят. Украсата й също е уникална.

За произхода на Панагюрското съкровище съществуват две основни хипотези. Те се базират на тълкуването на врязаните буквени знаци по някои от съдовете, които се приемат за означение в мерни единици на златото. Според широко разпространената теза знаците са по употребяваната в малоазийския град Лампсак мерна система. Но други учени са установили, че и във вътрешността на Тракия е използвана подобна система, следователно има основание да се отстоява местният произход на съкровището.

Какво интересно в района на Панагюрище?

  • Къща музей „Райна Княгиня“ (Панагюрище)
  • Исторически музей (Панагюрище)
  • Дудекова къща (Панагюрище)
  • Тутева къща (Панагюрище)
  • Лекова къща (Панагюрище)
  • Къща музей „Марин Дринов“ (Панагюрище)
  • Язовир Тополница - обем 137 куб.м. - близо до Панагюрище

Снимки от Панагюрище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *